open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Komisija za odbranu i sigurnost PSBiH ponovo o imenovanju generala, hoće li HDZ opet bojkotovati
Novi pokušaj održavanja sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine planiran je za danas, i na dnevnom redu je imenovanje generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine zbog kojeg su HDZ-ovci i napustili prošlu sjednicu.
24.01.2024. u 07:52
get url
text

VEZANI TEKST - Propale sjednice dvije komisije: HDZ demonstrativno napustio jednu zbog generala, ko je "minirao" drugu

Bez mišljenja ove komisije bh. Parlament ne može potvrditi odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o imenovanju generala, a kako će se danas ponašati HDZ-ovi članovi Zajedničke komisije dali su naslutiti prošli put kada su demonstrativno napustili sjednicu.

Bez tri HDZ-ova člana Zajedničke komisije sjednica ne može biti održana. Iako je prisustvo na sjednicama komisija obaveza parlamentaraca, za to nema nikakve sankcije.

- Kako su prošli put bili izričiti, nisam siguran da će biti kvoruma – prokomentirao je Šerif Špago, član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u bh. Parlamentu.

No ako i bude kvoruma za rad Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, ništa ne može biti usvojeno bez glasa bar jednog od članova komisije iz reda svakog od konstitutivnih naroda, što znači ne može proći bez HDZ-a jer samo ova stranka ima članove komisije iz reda hrvatskog naroda. Dakle, HDZ-ovci mogu na Komisiji glasati protiv.

VEZANI TEKST - HDZ traži dopune zakona zbog njima spornog imenovanja generala: Čista politizacija, Predsjedništvo im nebitno

Špago je kazao da bi to onda značilo negativno mišljenje Komisije. Po proceduri, parlamentarci mogu ne prihvatiti negativno mišljenje, čime se sve vraća komisiji na ponovno odlučivanje, ali u slučaju drugog negativnog mišljenja, akt pada u Parlamentu.

Špago je rekao da je moguće da HDZ želi kupiti vrijeme s obzirom na to da je Marina Pendeš, predsjedavajuća Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH, u proceduru uputila izmjene Zakona o odbrani koje se odnose upravo na imenovanje generalskog kora. Po onome što je ona predložila, ako Parlamentarna skupština BiH ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH u roku 45 dana, sve ide ispočetka.

Pendeš je i zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost. Na pitanje o sjednici komisije, na čijem je dnevnom redu imenovanje generala, odgovorila je da će izjavu dati danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.