open-navfaktor-logo
search
Sjednica 29. februara
Komisiju za izmjenu naziva ulica u Srebrenici čine samo Srbi, šta čeka povratnike Bošnjake
Posljednjeg dana februara u Srebrenici će biti održana sjednica Skupštine, a na dnevnom redu će, između ostalog, biti i tačka koja se tiče izmjena naziva ulica u ovoj općini.
11.02.2024. u 07:44
get url
text

VEZANI TEKST - SDA Srebrenica: Izdajnička politika Tursunovića vraća imena ratnih zločinaca, podnesi ostavku ako imaš trun morala

Povratnici Bošnjaci mogu samo nagađati kakvi će se sve prijedlozi i nazivi naći na sjednici jer je nadležna općinska komisija koja se bavila ovom temom odnedavno jednonacionalna.

- Nemamo nikakve zvanične informacije koji će se prijedlozi naći pred odbornicima. Komisija je jednonacionalna, čine je četiri Srbina, dok su tri Bošnjaka izašla iz njenog sastava kada su vidjeli kakve se igre igraju. Nažalost, uradili su to kasno, i procedura ide dalje - kaže za Faktor Alija Tabaković, predsjednik srebreničke SDA i šef Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Dodaje kako se u Srebrenici priča da bi među prijedlozima moglo biti i onih koji su učesnici krvavih 90-ih godina. 

- U čaršiji se može čuti da tu ima imena koja se dovode u vezu sa ratnim zločinima i genocidom, spominju se čak i presuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Da li će se ići tako daleko, ne znam. U rad komisije uključeni su i oni koji su imali aktivnu ulogu 90-ih godina u Srebrenici - ističe Tabaković i nastavlja: 

- Bošnjaci su uznemireni, nije jednostavno slušati kako se i na ovaj način žele veličati ratni zločinci, pokolj, genocid... Ovo je novi udar na Bošnjake. Trebalo je sjesti, Bošnjaci i Srbi, napraviti kompromis i promijeniti nazive nekoliko ulica. Ovako se ponovo dižu tenzije. Nažalost, predsjednik Skupštine Srebrenice Salko Tursunović glasao je za uvrštavanje ove tačke dnevnog reda. Upozoravali smo ga to da to ne čini, da to je nije u interesu Bošnjaka, ali nije bilo efekta. Ostao je sa srpskom većinom i to mu ne smeta, naprotiv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.