open-navfaktor-logo
search
Isplata stimulacija
Komora zdavstvenih tehničara: Odluka Vlade KS je za svaku osudu
Komora zdravstvenih tehničara svih profila Kantona Sarajevo reagirala je na odluku Vlade KS o stimulaciji određenog broja ljekara, medicinskih radnika i nemedicinskog osoblja, ističući da ne samo da je diskriminirajuća naspram svih zdravstvenih radnika, već je uistinu sramotna i za svaku je osudu.
01.06.2021. u 12:12
get url
text

- Odluka kojom se nagrađuju samo oni koji su radili u Covid odjelima, a zenemaruju stotine i hiljade onih koji su isto tako pruzali i pružaju zdravstvene usluge svim bolesnicima, a najvećim djelom i covid oboljelim, je nedopustiva. U ovim izazovnim vremenima  na ovako ponižavajuči i neljudski način djeliti one koji su po Vašem mišljenju za stimulaciju od onih koji nisu je nedopustivo - ističu iz Komore i dodaju:

- Ne želimo misliti da Ministar Haris Vranić nije svjestan da su svi uposlenici u zdravstvu bili izloženi koronavirusu i svijesno liječili i pružali usluge svim građanima oboljelim od koronavirusa.

Ne žele, kako navode, vjerovati da Ministar Vranić nije svjestan rada na trijažnim punktovima, u ambulantama i na svim odjelima klinika, kao i u domovima zdravlja, Hitnoj pomoći, apotekama i ostalim zdravstvenim ustanovama. Ogroman broj usluga, ističu, pružali su i pružaju svi uposlenici u sektoru zdravstva, a često su liječeni bolesnici za koje se  naknadno utvrdilo da su korona pozitivni.

- Analize će pokazati, ali pretpostavljamo da je više od 80 posto nas zdravstvenih radnika prebolovalo koronavirus. I uprkos velikim mjerama zaštite koje se sprovode na svim nivoima zdravstvene zaštite nemoguće se usljed ogromnog priliva bolesnika i raznih pritisaka zaštiti. Zar je doprinos u borbi sa coronom sveden samo na određeni broj? Veliku nepravdu ste nam nanijeli ovom, vještačkom podjelom. Svi smo mi bili na "prvim linijama borbe" i svi smo mi radili s Covid bolesnicima. Svi u zdravstvu, od vozača do portira, radnika na održavanju higijene, električne energije i drugih - napominju iz Komore i dodaju:

- Ovim putem Vas molimo da ne pravite razliku između zdravstvenih radnika, u vremenu kada svi treba da dišemo jednim plućima i zajedno se borimo protiv teškog i nemilosrdnog neprijatelja, ne zaboravljajući naše kolege farmaceutske tehničare-zdravstvene radnike koji su također nesebičnim zalaganjem bili na prvoj liniji odbrane. Stojimo otvoreni za sve konstruktivne kritike, za moguće savjete kako unaprijediti rad, kao i za pohvale jer ipak zdravstveni radnici su oni koji su najviše izloženi Covid-19. Želimo Vam također sugerisati da pokrenete inicijativu sa Vaše strane da se postavi spomen ploča sa imenima svih naših kolega koji su izgubili život u borbi sa Covid-19, u znak zahvalnosti za njihovu požrtvovanost i nesebičnost - ističu.

Dodaju da korona rat nije stao, već je samo u kratkom primirju.

- Kada će ponovo pokazati svoje zube to ne znamo, samo znamo da ćemo ponovo i uvijek iznova časno i pošteno stati u odbranu naših građana a nadamo se da ćemo u tom trenutku ćemo imati i Vašu pomoć i razumijanje, zato nas ne razdvajajte već ujedinjujte - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.