open-navfaktor-logo
search
Obratili se Vladi TK
Kompanija s Malte želi preuzeti GIKIL: Lukavačka firma prošle godine imala 62,5 miliona KM čiste dobiti
Kompanija s Malte Coast Line Commodities Ltd. pokušava da preuzme upravljanje Global ispat koksnom industrijom Lukavac (GIKIL), firmom koja zapošljava 1.000 ljudi i koja je u prošloj godini imala više od 62,5 miliona KM neto dobiti, saznaje Faktor.
06.07.2022. u 21:22
get url
text

Malteška kompanija uputila je pismo namjere Vladi Tuzlanskog kantona, u kojem nudi da otkupi potraživanja koja dva kantonalna ministarstva imaju prema Koksno-hemijskom kombinatu (KHK) Lukavac u stečaju, a koja iznose 7.541.151,20 KM. Naime, KHK duguje Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva TK 7.262.389,60 KM, a Ministarstvu finansija TK 278.761,64 KM, po osnovu pozajmica koje su davali dok je firma radila i nije bila u stečaju.

Pismo namjere

Coast Line Commodities Ltd. Malta je privredno društvo, u svojstvu povezanog lica sa firmom koja je većinski vlasnik Luke Ploče, i ima poslovni interes da kontroliše i značajno učestvuje u donošenju odluka u ovom stečajnom postupku, s obzirom na to da joj je GIKIL d.o.o. Lukavac, bitan poslovni partner sa kojim ima dugogodišnju poslovnu saradnju koja se namjerava dalje održati i razvijati, navodi se u pismu namjere u koje Faktor ima uvid.

- Ukoliko kupac preuzme dug koji KHK ima prema dva ministarstva, preuzeo bi i upravljačka prava koja KHK kroz stečaj ima u GIKIL-u. Kupac bi na taj način dobio pravo da donosi upravljačke odluke kakve želi i država bi na indirektan način izgubila svoja upravljačka prava - kaže Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik KHK.

Podsjećamo, Vlada TK je 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om u vlasništvu Pramoda Mittala i dala mu na upravljanje svoj udio u zajedničkoj kompaniji GIKIL. GSHL je dobio većinska upravljačka prava, a nikada nije ispunio svoje obaveze iz ugovora kada je u pitanju ulaganje u zajedničku kompaniju, dok je KHK sve obaveze po istom osnovu ispunio. GSHL je po ugovoru dobio 51 posto upravljačkih prava, iako KHK ima udio od 67 posto kada se gleda kapital kompanije.

Mittalovi kadrovi su potpuno preuzeli GIKIL sve do tužbe stečajnog upravnika i privremene mjere, kojom je sud spriječio njihovo daljnje upravljanje kompanijom. Uprava GIKIL-a isključila je GSHL, koji je bio u likvidaciji, iz privrednog društva GIKIL, a u februaru 2020. godine Skupština društva je imenovala je novi Nadzorni odbor, a potom je imenovana i nova Uprava u kojoj više nema Mittalovih ljudi.

Analiza poslovanja

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je usvojila informaciju u vezi s GIKIL-om, i zadužila je Ministarstvo privrede TK da izvrši dubinsku finansijsku analiu KHK u stečaju, kao suosnivača GIKIL-a, angažovanjem nezavisne agencije te da izvještaj o dostavi kantonalnoj Vladi.

- Cilj analize je da dobijemo što tačnije podatke jer u ovom momentu mi imamo informacije Uprave GIKIL-a, stečajnog upravnika KHK i pravobranilaštva, ali nemamo kompletnu sliku o finansijskom stanju. Svjetska banka finansira analize preduzeća u državnom vlasništvu i mi ćemo iskoristiti tu mogućnost i već imamo načelan dogovor o tome. Dakle, oni bi finansirali analizu, koja bi bila stručna i nepristrasna - kaže ministar privrede TK Edin Duraković.

Prema informaciji koju je Ministarstvu privrede TK dostavio stečajni upravnik KHK Hajrudin Kunalić, GIKIL je u prošloj godini imao 62.578.404 neto dobiti, što znači da kompanija godinama nije bolje poslovala. Zahvaljujući potraživanjima koja od KHK imaju kantonalna ministarstva, država kroz stečaj KHK učestvuje u upravljanju GIKIL-om i taj domaćinski odnos se prenio i na poslovanje, posebno s odlaskom indijskih partnera.

GIKIL pored dobrog poslovnog rezultata iz prošle godine sa sobom vuče i tužbe, od kojih se pojedine mjere u stotinama miliona KM, pa je zbog toga kompanija podatna za upravljanje, ali ne i kupovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.