open-navfaktor-logo
search
Planovi i ambicije
Kompenzacioni mandat sa okusom direktnog: Zašto je NS "pogurala" Arnauta na štetu cijele stranke?
Damir Arnaut, istaknuti član Naše stranke, na pragu pedesete godine života prvi put pita direktno građane Bosne i Hercegovine žele li ga izdržavati. 
28.09.2022. u 19:35
get url
text

Naime, Arnautovi su jedna od najpoznatijih budžetskih porodica, pa se može reći su ga građani BiH hranili, školovali, a poslije se "osamostalio" na savjetničkim i ambasadorskim sinekurama. Ima i nešto malo staža u realnom sektoru, ali u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Nakon savjetovanja Harisa Silajdžića u Predsjedništvu BiH i ambasadorske pozicije u Australiji, Arnaut se pridružio SBB-u. To je bio onaj period kada je Arnaut uživao podršku medija u vlasništvu Fahrudina Radončića. Recimo, tada je bio "pravni ekspert", dok je samo koju godinu ranije u istom tom Avazu bio "samoproglašeni ekspert" i "besprizorno potrčkalo", "porodično predodređeno da živi na državnim jaslama".

"Porodično predodređeni za državne jasle", što mu ga dođe "genetski predodređen" za funkciju u prijevodu Elmedina Konakovića, potom je zahvaljujući Radončiću i SBB-u dva puta zasjeo u zastupničku stolicu preko kompenzacijske liste, 2014. i 2018. godine. 

Arnaut na ovim izborima nije na kompenzacijskoj listi, nego će pokušati osvojiti direktan mandat. U međuvremenu je postao član Naše stranke.

Rukovodstvo Naše stranke je čovjeku koji je tek dvije godine njihov član i koji se tek na pragu pedesete godine sjetio da je liberal, dalo mjesto nosioca liste u svojoj najjačoj izbornoj jedinici - izbornoj jedinici 411, koja obuhvata općine Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošću i Ilijaš, gdje je najveća koncentracija članstva ove stranke.

U ovoj izbornoj jedinici je Naša stranka i 2014. i 2018. osvojila svoje jedine direktne mandate.

Prije četiri godine je tu imala 19.200 glasova zahvaljujući čemu je nositeljica liste Sabina Ćudić zaslužila direktni mandat, a zahvaljujući tako velikom broju glasova Naša stranka je dobila i kompenzacione mandate.

Četiri godine prije toga, Naša stranka je svoj prvi i tada jedini mandat u Parlamentu Federacije BiH dobila upravo u izbornoj jedinici 411, gdje je 9.100 glasova bilo dovoljno da osigura mandat nositelju liste, Dennisu Gratzu.

Dakle, riječ je o izbornoj jedinici koja već tradicionalno donosi direktne mandate Našoj stranci i mjesto nositelja liste u njoj je sigurnije u smislu plasmana u Parlament čak i od one kompenzacione!

Objektivni posmatrač koji bi se detaljnije bavio svim ovim podacima, ali i članovi Naše stranke, mogli bi se pitati zašto je kraj toliko vjernijih i zaslužnijih članova ova pozicija pripala baš Damiru Arnautu? Jedan dio odgovora na to pitanje je njegova želja da sa sebe konačno skine stigmu kompenzacionog parazita, a da opet ništa ne prepusti slučaju i ne ostane bez uhljebljenja.

Drugi dio odgovora je vjerovatno u planovima koje "Trojka" ima s njim, a čiji smo nagovještaj mogli vidjeti sinoć na N1.

- Moj cilj je da dođemo na vlast, da dođe neko novi za ministra pravde, a ne Josip Grubeša ... - kazao je Arnaut na toj televiziji, pa između ostalog obrazlagao da su oni "iz opozicije smijenili Gordanu Tadić" i da sada građanima ne može reći: "Da ću ja biti opozicija, a imam priliku da to sve popravim i uradim bolje". Dakle, Arnaut se vidi u fotelji državnog ministra pravde, što i nije neka novost budući da je nedavno na društvenim mrežama član Naše stranke Dragan Mioković sa građanima podijelio upravo te planove NS-a. 

Hvalisao se Arnaut da je Privremena istražna komisija u Parlamentu BiH zaslužna za odlazak Milana Tegeltije sa čela VSTV-a i Gordane Tadić, sa čela Tužilaštva BiH. Malo su, zaključuje se iz Arnautovog obrazlaganja, pomogli i mediji svojim tekstovima, pa i Ured disciplinskog tužioca. Ali u Arnautovim očima zaslužan je zapravo on. Međutim, istina je drugačija. Tegeltiji su mediji "došli glave" i snimak "Potkivanje" Nermina Aleševića, a Tadić upravo Ured disciplinskog tužioca na čelu sa Alenom Kurspahić Nadarević. Arnaut je u svemu bio dobro plaćeni posmatrač iz zgrade Parlamenta na Marijin Dvoru.

VEZANI TEKST - Arnaut objasnio da Naša stranka neće u koaliciju sa SDA, ali sa HDZ-om bi mogli

U svakom slučaju, očigledno je da je Naša stranka postala alat uskog kruga klijentelista koji ostvaruju svoje ambicije na račun naivnosti svojih članova i birača. Arnaut je eksplicitno kazao da ne može garantirati da Naša stranka neće u koaliciju sa HDZ-om, jer "cilj je vlast". Ako tako bude, Arnaut bi poziciju ministra pravde, ako pak bude u opoziciji, dobar će biti i zastupnički mandat u Parlamentu FBiH.

Na listi Naše stranke se nalazi nekolicina jako kvalitetnih i zaslužnih kadrova, ali njihova uloga je samo u tome da Damiru Arnautu i sličnima osiguraju uhljebljenje i provođenje planova, čak i po cijenu štete po ukupni rezultat stranke.

To pokazuje i matematika prema kojoj je u ovoj izbornoj jedinici od 19.200 glasova na izborima 2018. čak njih skoro 9.000 donijela Sabina Ćudić, a Arnaut zasigurno ne može računati na sve te glasove.

Dakle, stavljajući Arnauta na čelo, u Našoj stranci su bili svjesni da će zbog neminovnog pada broja glasova tamo gdje su najjači možda u ukupnom zbiru izgubiti jedan ili dva mandata.

Arnautu je prolaz zagarantovan sa oko 9.500 ukupnih glasova stranke u ovoj jedinici, što znači da su mu dali marginu od oko 10.000 glasova koje može izgubiti a da mu je opet prolazak zagarantiran.

Naravno, postoji šansa da bez mandata ostane ukoliko neko od drugih kandidata sa liste osvoji više od 20 posto njenih (stranke) glasova, ali ukoliko znamo da su iza njega na listi Enita Nakaš, nepopularni Damir Nikšić i drugi, očigledno je da su u rukovodstvu Naše stranke uložili veliki napor da ovu listu oslabe i Arnautu zagarantiraju kompenzacioni mandat sa okusom direktnog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.