open-navfaktor-logo
search
Gradska uprava
Komplicirane procedure: Kada će biti izabran gradonačelnik Sarajeva i kako se bira?
Sarajevo bi gradonačelnika moglo dobiti tek u martu. Razlog za to su dugotrajne i komplicirane procedure koje se moraju ispoštovati do same konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća.
02.02.2021. u 07:35
get url
text

Gradsko vijeće se sastoji od 28 vijećnika. Za formiranje Gradskog vijeća neophodno je da budu konstituirana vijeća sve četiri općine koje su u sastavu Grada, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad, zatim treba da budu izabrana rukovodstva i radna tijela tih vijeća.

Svako općinsko vijeće općina koje čine Grad Sarajevo bira po sedam delegata u Gradsko vijeće iz reda općinskih vijećnika.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantira minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a grupi ostalih najmanje dva mjesta, bez obzira na izborne rezultate.

Procedure nalažu da nakon formiranja općinskih vijeća, CIK u roku od 15 dana svakom vijeću treba da dostavi minimalne kvote, koliko predstavnika treba da delegira svaka od tih općina, nakon čega slijede posredni izbori u vijećima za gradske vijećnike.

Konačne rezultate potvrđuje CIK i to nakon što istekne žalbeni rok.

Nakon toga aktuelni predsjedavajući saziva konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća na kojoj se dodjeljuju mandati vijećnicima, te se bira rukovodstvo Vijeća, gradonačelnik i njegovi zamjenici. Za izbor gradonačelnika potrebna je natpolovična većina, tačnije 15 glasova, a zamjenici ne mogu biti iz istog naroda. Također, predsjedavajući i gradonačelnik ne mogu biti birani iz istog naroda.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva bira novog gradonačelnika i dva dogradonačelnika Sarajeva. 

Proces izbora vijećnika za novo Gradsko vijeće Grada Sarajeva do sada je započeo u dvije, od četiri gradske općine, navode iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

Naime, 22. januara ovjerene su liste za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva iz općine Stari Grad Sarajevo te se očekuje da općinsko vijeće provede izbore i dostavi rezultate glasanja za utvđivanje dodjele mandata novim vijećnicima u Gradsko vijeće iz općine Stari Grad Sarajevo.

Istovremeno, 29. januara ovjerene su i liste za izbor gradskih vijećnika iz općine Centar Sarajevo s tim što je jedna lista vraćena na doradu i sada se očekuje da u predviđenom roku otklone nedostatke. Nakon što se to učini, moći će se provesti i izbori za vijećnike u Gradsko vijeće Grada Sarajeva i iz općine Centar Sarajevo. 

Preostalo je da taj proces započnu i okončaju i općinska vijeća Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo. 

Podsjećamo, SDP će za novog gradonačelnika Sarajeva predložiti Bogića Bogićevića, a neizvjesno je da li će on imati protivkandidata. Spekuliše se kako bi SDA na mjesto gradonačelnika mogla predložiti ponovo Abdulaha Skaku, aktuelnog gradonačelnika Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.