open-navfaktor-logo
search
Neuređen sistem
Komplikacije pri prikupljanju dokumenata u Sarajevu: Zašto se sudska taksa kupuje na trafici?
Prikupljanje dokumenata u neuređenom administrativnom bh. sistemu za svakog građanina predstavlja noćnu moru. U Kantonu Sarajevo jedna od najvećih nejasnoća je kupovina sudske takse.
12.03.2023. u 16:31
get url
text

Mnogim građanima nije jesano zašto je proces dobijanja pojedinih dokumenata za koje je potrebno platiti sudsku taksu tako komplikovan, a posebno zašto sudsku taksu kupuju na trafici koja je od Suda udaljena 280 metara.

Naime, nakon doslaska u Općinski sud s ciljem preuzimanja nekih dokumenata, npr. Uvjerenja o nevođenju krivičnog postupka, građani moraju nakon popunjavanja obrazaca  otići do trafike iNovene gdje se kupuje sudska tasa, koja u ovom slučaju košta 15 KM te se vratiti ponovo u Sud kako bi preuzeli željeni dokument.

Zakonom o sudskim taksama KS utvrđen je način plaćanja sudskih taksi u postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu i Općinskim sudom u Sarajevu kao i postupci u kojima se plaća taksa i visina takse za pojedine radnje, koje su utvrđeni u Tarifi sudskih taksi, a koja je sastavni dio ovog zakona.

Do oktobra 2015. godine građani su sudsku taksu kupovali u šalter-sali Zemljišno-knjižnog ureda tog suda. Tada je Općinski sud u Sarajevu saopćio da prestaje prodaja sudskih taksenih markica u ovoj šalter-Sali te da je Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo odredilo novo mjesto prodaje sudske takse i to u poslovnoj zgradi KJP ZOI '84 d.o.o.

Zastupnica u Skupštini KS Smiljana Viteškić je 9.8.2021. godine uputina zastupničku inicijativu "da se trafika za prodaju sudske takse, za dokaze koje izdaje Općinski sud u Sarajevu, premjesti u blizinu Suda, kako bi mnogobrojni građani lakše došli do te usluge".

Na ovu inicijativu odgovor je dostavilo Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo u kojem navode da je trafika iNovine odabrana za vršenje ove usluge ne osnovu Zakona o javnim nabavkama, "kao ponuđača sa najnižom cijenom u skladu sa objavljenim kriterijem za donošenje odluke o izboru te uvjetima i zahtjevima iz Tenderske dokumentacije za nametanje".

Upitali smo Ministarstvo finansija KS, zašto je 2015. uopće odlučeno da se kupovina sudske takse izdvoji iz zgrade Općinskog suda te zašto se danas kupuje na trafici. Međutim, odgovor nismo dobili do momenta objavljivanja teksta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.