open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Komšić: Amerikanci otvoreno guraju izbacivanje SDA iz vlasti, to traže od Nikšića i Efendića
Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kaže da prema trenutnom stanju, niko nije nezaobilazan u formiranju vlasti.
27.10.2022. u 21:18
get url
text

- Čak i ono o čemu se pričalo da je HDZ neprikosnoven u priči o formiranju vlasti zbog većine koju može realizovati u federalnom Domu naroda u Klubu Hrvata, ako primijenite Schmidtov model ispada da je i to čak upitno jer HDZ 1990 sa ostalim delegatima iz reda hrvatskog naroda koji ne¸pripadaju HDZ-u čak dobija mogućnost da kandiduje predsjednika,odnosno potpredsjednika Federacije. Druga je stvar što HDZ 1990 to neće nikad uradit. HDZ će po svemu sudeći onda biti ono što je konstanta u priči o formiranju vlasti, prije svega na Federaciji. Očigledno da će vlast na Federaciji kako će se formirati uticati i na državni nivo - kazao je Komšić u Dnevniku D FTV-a. 

Navodi da DF nije počeo razgovore o formiranju koalicija.

- Ja jesam razgovarao sa gospodinom Nikšićem, sa gospodinom Efendićem, ali nije to bilo ništa neki čvrsti razgovor ili da smo razgovarali o nekim uvjetima neke saradnje. Izuzev što smo gospodinu Efendiću rekli da on ima našu podršku za premijersku poziciju u Kantonu Sarajevo. Ako on to zaista želi mi ćemo stati iza njega, bez obzira bili mi vlast ili opozicija. I on bi kao premijer imao podršku četiri godine bez obzira bio DF opozicija ili vlast.

Naglašava da se prvo treba dogovoriti šta se treba raditi u ovoj zemlji.

- I u političkom, a pogotovo u ekonomskom smislu. U ekonomskom smislu ide teško vrijeme. Bojim se da će naredne dvije godine biti vrlo teške ekonomski jer sve ono što se dešava na svjetskom tržištu kapitala prelit će se kod nas. Novac će poskupiti, što znači biće ga sve manje u opticaju. To će se odraziti na sve i stvari će postajati sve teže i teže. Ali očigledno da to nije priča koja dominira našim političkim životom, nego dominira ko će biti vlast, da li će SDA prije svega ostati vlast ili će Trojka zamijeniti SDA i ta dominacija političkih obračuna nad nekim drugim ključnim temama, kao što je budućnost razgovora o izmjenama Ustava i i dalje promjena Izbornog zakona, kako se postaviti prema ekonomskim, socijalnim stvarima, kako se postaviti prema pitanjima energije. Postoji masa stvari koje čekaju odgovore onih koji su izabrani a zapravo sve je zamijenila priča o tome hoće li SDA ostati vlast ili će Trojka preuzeti mjesto SDA - pojasnio je Komšić. 

Komšić smatra da će se prije formiranja vlasti čekati razrješenje pitanja domova naroda, prije svega u Federaciji.

- Mislim da je situacija u RS-u poprilično jasna, tu SNSD i njegove koalicione stranke su neko ko želi da bude dio državne vlasti. Čekat će se rasplet u Domu naroda PFBiH. Mislim da Ustavni sud neće stići da donese privremenu mjeru. CIK će uraditi uputstvo kakvo takvo o popuni Doma naroda i ono će se početi primjenjivati - rekao je on. 

O zaključku HNS-a da ga se proglasi nepoželjnom osobom kaže:

- To trube godinama. Nikad nije ni bilo nikakve koalicije sa HDZ-om. Ja nemam ništa protiv, po meni HDZ ima legitimitet i legalitet i ja poštujem njihov izborni rezultat. To nije sporno. Ja nemam problema s tim da u političkom životu kakav vlada u BiH, gdje je nemoguće praviti bilo kakvu priču o formiranju vlasti bez tih etničkih političkih subjekata, da to prihvatim. Ali oni imaju problema da prihvate i DF i mene i osporavaju i legitimitet i legalitet, mada se nijedno ni drugo ne mogu osporiti.

Na pitanje koja je cijena koalicije sa HDZ-om odgovara:

- Po onome što sam dosad vidio NiP je spreman da ide u tom pravcu, bar su tako rekli. Mislim da SDP nikad neće pristati, bez obzira u kojoj varijanti bude. Mislim da i Naša stranka će tu plivati ali neće u konačnici pristati. Za SDA nisam siguran kako će se ponašati u novim okolnostima jer očajnički žele da budu dio vlasti. Mi nikad nećemo pristati na bilo šta što je suprotno evropskim standardima i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Naglašava da u Kantonu Sarajevo DF neće koalirati sa SDA.

- Mislim da od te koalicije, sve i da hoćemo, ne bi ništa bilo jer Trojka ima većinu. Izlazak iz Šestorke je bio vezan za nešto sasvim drugo.

Kaže da sa Elmedinom Konakovićem dijeli mišljenje da DF i NiP neće u koaliciju.

- Ja lično ne želim koaliciju sa NiP-om jer je to stranka koja je radikalnija od SDA. Ako ima nešto u čemu se slažem u Konakovićem to je da nismo jedno za drugo. Oni otvoreno pristaju na ono što HDZ traži u ovoj zemlji.

Pojašnjava da ne postoji jedinstven stav u međunarodnoj zajednici pogotovo otkako se Schmidt odlučio na poteze na koje se odlučio.

- Većina evropskih zemalja drži se tu po strani. Diplomatski mudro šute, a u diplomatiji je to neodobravanje. S druge strane, činjenica jeste da Amerikanci otvoreno guraju izbacivanje SDA iz vlasti. To je ono što mi je rekao Nikšić, to je ono što mi je rekao Efendić. Da se od njih traži da ne idu sa SDA.

O formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu Komšić kaže da su kantonalnim organizacijama rekli da imaju samostalnost da procijene s kim će i kako u vlast.

- Ali smo od njih tražili da budu mudri, da ne ulaze u neke varinajte koje mogu naštetiti i organizaciji i imenu stranke. Šta će uraditi, to je do njih - kazao je Komšić. 

Komšić smatra da Nermin Nikšić nikad neće ući u koaliciju sa SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.