open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Komšić: Četiri važne poruke evropskog komesara Varhelyija
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, nakon sastanka s evropskim komesarom za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varhelyijem, kazao je da su na sastanku prenesene četiri važne poruke.
24.11.2021. u 14:24
get url
text

Dodao je da je jedna od njih da Evropska unija stoji iza svog Mišljenja Evropske komisije o BiH i da očekuje prekid blokade rada institucija, ne samo kad treba odlučivati o prihvatanju kredita koje daje EU, već i o pitanju implementacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

VEZANI TEKST - Dodik uporan: Imovina entitetima, Oružane snage BiH smanjiti za pola

Kao primjer Oliver Varhelyi je naveo novi Zakon o javnim nabavkama, dodao je Komšić u saopćenju nakon sastanka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da je druga poruka evropskog komesara da očekuje dalje jačanje institucija BiH, a ne njihovo slabljenje, a sve u cilju daljeg napretka Bosne i Hercegovine na svom evropskom putu.

Oliver Varhelyi je, također, naglasio da je Zajedničko regionalno tržište (CRM), za koje je EU osigurao 30 milijardi eura, osnova ekonomskog napretka cijelog regiona, te da EU ne preporučuje u ovom trenutku smanjenje kapaciteta Oružanih snaga BiH.

VEZANI TEKST - Džaferović: Varhelyi je bio jasan, institucije BiH moraju funkcionirati

Na susretu je naglašeno, kaže Komšić, da regionalna saradnja i Zajedničko regionalno tržište ostaju interes regije i nezamjenjiv faktor puta BiH na putu ka EU, te da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena promociji mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta regije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.