open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić: EU upućuje na zaštitu individualnih prava građana i presude iz Strazbura
Nakon Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, saopćenjem za javnost se oglasio član Predsjedništva BiH Željko Komšić
29.05.2019. u 14:03
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Žejlko Komšić smatra da mjere i preporuke koje je Evropska komisija istakla kao neophodne za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, imaju posebnu važnost, jer se njima nastoji osigurati početna ili temeljna usklađenost Bosne i Hercegovine s evropskom pravnom stečevinom.

Mišljenja je da će se konačno usklađivanje desiti nakon što BiH dobije status kandidata i otpočne pregovore o trideset pet poglavlja iz evropske pravne stečevine.

 - Smatram da pod temeljnom usklađenosti, Ustavom utvrđenu zaštitu kolektivnih prava, treba izmijeniti u zaštitu individualnih prava svih građana BiH, onako kako je to rečeno u presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, u paketu Sejdić i Finci i druge vezane presude - rekao je Komšić.

Za BiH najvažnija je presuda iz Strazbura u predmetu "Zornić", koja u stavu 43. kaže:

- U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i "etničkim čišćenjem“. Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na "konstitutivne narode" kako bi se osigurao mir. Međutim sada, više od osamnaest godina nakon završetka tragičnog sukoba, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi. Sud očekuje da će se bez daljeg odgađanja uspostaviti demokratsko uređenje. S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokracija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.

Stoga, Komšić sugerira kako bi dobro bilo da svi politički akteri, u okviru ispunjavanja obaveza iz mjera i preporuka navedenih u mišljenju Evropske komisije, razmisle o modalitetima neophodnih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine.

- Potrebno je da se osigura potpuna zaštita individualnih ljudskih prava svih građana BiH, kako bi se time ispunio jedan od osnovnih preduslova za nastavak puta Bosne i Hercegovine ka statusu kandidata EU. Ako takva politička volja izostane, onda će BiH biti zaustavljena na svome putu i postati potpuni talac retrogradnih politika koje Evropa očito ne vidi u okviru vlastitih vrijednosti i normi iz evropske pravne stečevine - saopćeno je iz Kabineta Člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.