open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo
Komšić i Bećirović nakon inauguracije Erdogana: Najbolji dani saradnje između BiH i Turske tek dolaze
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je kako očekuje nastavak uzlaznog trenda u odnosima Turske i Bosne i Hercegovine.
07.06.2023. u 11:01
get url
text

Odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, u razgovoru za Anadoliju nakon inauguracije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Ankari, ocijenio je tradicionalno prijateljskim.

- Toliko puno tradicije, toliko puno historije, toliko puno kulture veže Bosnu i Hercegovinu i Republiku Tursku i to kroz jedan nevjerovatno dug vremenski period. Riječ je o stoljećima, ne o godinama ili desetinama godina. Moram reći da sa dolaskom predsjednika Erdogana na vlast ti odnosi su postajali sve bolji i bolji i interesantno, ne samo sa Bosnom i Hercegovinom, nego sa cijelom regijom Zapadnog Balkana, kako je danas zovu - rekao je Komšić.

Dodao je da se Turska pokazala kao faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Kao neko na koga se može osloniti i kad dođe do međusobnih problema, bilo unutar pojedinih zemalja kao što je to naprimjer u Bosni i Hercegovini ili u odnosima dviju zemalja u regiji. Zadnji slučaj imamo kada govorimo o dešavanjima na sjeveru Kosova, gdje je predsjednik Vučić (Aleksandar op.a.) pozvao predsjednika Erdogana da se uključi u rješavanje tog problema i evo sad smo pročitali vijest da će Turska poslati svoje dodatne trupe na sjever Kosova kako bi se situacija stabilizovala - kazao je Komšić.

Pozitivna uloga u regionu

Ulogu Republike Turske u svemu onome što se dešava na Zapadnom Balkanu, Komšić je ocijenio vrlo pozitivnom.

- Ali, moram vam reći i nešto što će dobar dio lidera, dobar dio političara ne samo iz regije nego i šire, prešutjeti. Čini mi se da pored aktivne uloge Turske, koja je stabilizirajući faktor na Zapadnom Balkanu, odgovore zašto Turska povećava svoj utjecaj u našoj regiji pa i u Bosni i Hercegovini, treba tražiti u jednoj vrsti razočarenja, prije svega u politike zapadnih zemalja, prije svega mislim tu na Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju pa i zemlje Evropske unije - rekao je Komšić.

Očekuje da će se taj uzlazni trend odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske nastaviti.

- Pobjeda predsjednika Erdogana na izborima nam daje nadu da budemo optimistični kada je riječ o nastavku sve boljih i boljih odnosa naše dvije zemlje. Tu prije svega mislim na ekonomske odnose, mislim i na one kulturne, ali ono što postaje važno u Bosni i Hercegovini to je i jak politički utjecaj Republike Turske na dešavanja na Zapadnom Balkanu u smislu smirivanja te situacije koja je stalno potencijalno konfliktna, potencijalno opasna, čini mi se da Republika Turska ima autoritet i ima povjerenje gotovo svih aktera na Zapadnom Balkanu - naglasio je Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, koji je boravio u Ankari povodom inauguracije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u intervjuu za Anadoliju izjavio je kako Bosna i Hercegovina i Turska imaju veoma dobre i prijateljske odnose, te kako vjeruje da najbolji dani saradnje između dvije države tek dolaze.

- Bosna i Hercegovina i Turska imaju dobre, izrazito prijateljske odnose i kao član Predsjedništva želim da naše dobre i prijateljske odnose u narednom periodu dodatno ojačamo. Naša bilateralna saradnja je jako dobra, imamo posjete najviših državnih zvaničnika relativno često - kazao je Bećirović, napominjući da i sam u Turskoj boravi drugi put u nekoliko mjeseci.

Podvukao je kako želi da Bosna i Hercegovina i Turska nastave saradnju još intenzivnije.

- Moram reći da je ohrabrujuće da jača i naša ekonomska saradnja. U tom smislu ukupna vanjsko-trgovinska razmjena između Turske i Bosne i Hercegovine raste. Mi u Bosni i Hercegovini smo posebno zainteresirani za dolazak turskih investicija u našu zemlju. U tom pogledu, želimo stvoriti puno bolju političku, pravnu i ekonomsku klimu u BiH kako bi tih investicija bilo što više - poručio je Bećirović.

Zahvalio je predsjedniku Republike Turske i turskom narodu na velikoj pomoći BiH u prethodnim godinama i decenijama. Kako je rekao, puno je razvojnih projekata koje je Turska implementirala u BiH, puno je pomoći u obnovi vjerskih objekata u BiH. Dodao je kako je Bosna i Hercegovina također svojim kapacitetima pokazala veliku solidarnost s turskim narodom nakon nedavnih razornih zemljotresa u Turskoj.

- Želim da jačamo i institucionalne odnose između naše dvije države. U tom smislu jako je važno da u kratkom periodu potpišemo još nekoliko važnih ugovora između BiH i Turske - kazao je Bećirović.

Saradnja u oblasti odbrane

Član Predsjedništva BiH osvrnuo se i na saradnju u oblasti odbrane.

- Turska je članica NATO saveza, jedna od najmoćnijih članica NATO saveza, naš strateški vojno-politički cilj je ulazak u NATO savez i u tom smislu podrška Turske BiH je od izuzetnog značaja. U Turskoj se školuje blizu 150 pripadnika Oruažnih snaga Bosne i Hercegovine. Imali smo ogromnu pomoć Turske našim Oružanim snagama BiH i zainteresirani smo da tu saradnju maksimalno intenziviramo u narednom periodu - poručio je Bećirović.

Dodao je kako je poseban most saradnje između dvije države i dijaspora, odnosno milioni ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka koji žive u Turkiye.

- Oni su dodatna spona između naše dvije zemlje - rekao je Bećirović.

Na pitanje novinara Anadolije kakva su njegova očekivanja nakon izbora održanih u Turskoj, Bećirović je odgovorio:

- Mi želimo nastaviti dobre odnose, želimo dobru saradnju, želimo da Predsjedništvo BiH nastavi dobru saradnju sa predsjednikom Republike Turske, da Velika narodna skupština Turske dobro sarađuje s Parlamentarnom skupštinom BiH, da dvije vlade unaprijede svoje odnose, i u tom smislu naši zajednički ciljevi jesu jačanje ekonomske saradnje, nastavak dobre političke saradnje, podrška Turske NATO putu BiH i euroatlanskim integracijama i razvijanje najboljih mogućih prijateljskih odnosa između naše dvije države. Mislim da najbolji dani saradnje između Republike Turske i Bosne i Hercegovine tek dolaze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.