open-navfaktor-logo
search
Sastanak delegacija
Komšić i Bećirović u Kijevu: Srdačan susret i prijateljski razgovor sa Volodimirom Zelenskim
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Denis Bećirović borave u zvaničnoj posjeti Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.
23.08.2023. u 13:29
get url
text
Kijev, Zelenski, Komšić, Bećirović
Kijev, Zelenski, Komšić, Bećirović

Komšić i Bećirović su u Ukrajinu stigli noćnim vozom, a jutros ih je u centru Kijeva dočekala jedinica svečane ukrajinske vojne garde, nakon čega su se poklonili hrabrim borcima koji su poginuli u ratu s Rusijom, braneći svoju zemlju.

U sklopu ove posjete organiziran je poseban sastanak delegacija gdje je ključna tema podrška BiH Ukrajini.

- Srdačan susret i prijateljski razgovor s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim - poručio je Bećirović na svom Facebook profilu. 

Zelenski je također objavio da se sastao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Komšićem i Bećirovićem.

- Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i članom Predsjedništva te države Denisom Bećirovićem, koji su došli u posjetu našoj državi radi učešća na trećem samitu međunarodne Krimske platforme - naveli su na zvaničnoj stranici ukrajinskog predsjednika.

Navodi se da se Zelenski zahvalio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine na finansijskoj podršci koju Bosna i Hercegovina pruža Ukrajini u kontekstu ruske agresije te je također ukazao na važnost pridruživanja Bosne i Hercegovine politici sankcija Evropske unije protiv Rusije.

- Hvala vam na vašoj posjeti Ukrajini na Dan državne zastave, to je velika čast za nas. Također vam želim zahvaliti na podršci našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, na podršci i učešću na samitu međunarodne Krimske platforme - rekao je Zelenski.

Zelenski je izrazio zahvalnost Bosni i Hercegovini na podršci rezolucijama koje se tiču teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, posebno u okviru Ujedinjenih nacija.

- Sagovornici su razgovarali o daljnjim perspektivama jačanja saradnje dviju država, istakavši da Ukrajina i Bosna i Hercegovina dijele zajednički cilj - članstvo u Evropskoj uniji. Predsjednik je također izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina imati priliku da se uključi u praktičnu implementaciju ukrajinske mirovne formule - navodi se na zvaničnoj stranici ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.