open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić i Bećirović ugostili Schmidta, Cvijanović se sastala sa Sattlerom
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović primili su danas visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, dok je predsjedavajuća Željka Cvijanović razgovarala u svom kabinetu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom.  
30.11.2022. u 15:56
get url
text

Na sastanku sa Schmidtom razgovarano je o reformama na evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, a posebno u kontekstu preporuke Evropske komisije o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH, što je i podstrek vlastima u Bosni i Hercegovini za dalji angažman u postizanju reformi.

Kako je rečeno, pred Bosnom i Hercegovinom su važne sedmice, sastanci na visokom nivou sa EU tijelima i očekivanja su da se donesu pozitivne odluke za put Bosne i Hercegovine ka EU, koje će i građanima biti ohrabrenje da je evropska perspektiva moguća.

OHR ima važnu ulogu da bude u funkciji izgradnje demokratske i pravne države koja ubrzanim koracima ide ka EU.

Dodano je da se standardi u poštovanju demokratije u EU trebaju primjenjivati i u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu pozitivne poruke i preporuke za kandidatski status Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik za BiH Schmidt je poželio uspješan mandat članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izrazio očekivanje da će saradnja sa OHR-om biti tema narednih susreta.

Cvijanović i Sattler razmijenili su mišljenje o aktuelnim političkim prilikama u BiH, kao i o procesu evropskih integracija, sa posebnim osvrtom na perspektivu dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU do kraja godine.

Na sastanku je istaknuta potreba što bržeg formiranja vlasti na svim nivoima u BiH, u cilju efikasnog sprovođenja reformskih procesa u domenu evropskih integracija, kao i daljeg unapređenja socioekonomske situacije u oba entiteta.

Ovom prilikom, predsjedavajuća Predsjedništva BiH izrazila je očekivanje da će EU u daljem pristupnom procesu pokazati pragmatičan pristup prema BiH, uvažavajući njenu decentralizovanu strukturu, kao i ustavne nadležnosti različitih nivoa vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.