open-navfaktor-logo
search
Probudile se diplomate
Komšić i Džaferović su još 2020. s pravom okrenuli leđa Lavrovu, svijet reagovao tek nakon agresije na Ukrajinu
Diplomatski šamar koji je jučer dobio režim ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na Konferenciji o razoružanju dugo će se pamtiti u Moskvi.
02.03.2022. u 15:15
get url
text

VEZANI TEKST - Diplomate bojkotovale Lavrova, pogledajte kako odlaze dok on govori

U znak protesta zbog ruske agresije na Ukrajinu, diplomate su ustale i napustile prostoriju kada je počela da se emituje unaprijed snimljena videoporuka Lavrova. Mnogi su tada kazali kako je to presedan u međunarodnim odnosima. I pogriješili su. 

Poslovično pospanoj i tromoj politici Evrope, pa i svijeta, trebalo je da im granate odzvanjaju u neposrednom komšiluku pa da shvate s kim imaju posla, dok su državni zvaničnici Bosne i Hercegovine još u decembru 2020. okrenuli leđa Lavrovu i aktuelnoj vanjskoj politici Rusije koja se sada bazira na dva postulata, podržavanjem separatističkih političara poput Milorada Dodika ili otvorenom agresijom na suverene države.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su se 15. decembra 2020. godine iz principijelnih razloga sastati sa Lavrovom. Putinov vjerni saradnik, koji je na funkciji ministra vanjskih poslova Rusije još od februara 2004. godine, dan prije imao je sastanak s Dodikom u Lukavici gdje nije bilo nikakvih državnih obilježja BiH. To, nema sumnje, nije bilo slučajno, i o tome su prije sastanka bili upoznati Lavrovi savjetnici.

VEZANI TEKST - Džaferović o Lavrovu: Želimo očuvati dostojanstvo i ponos domovine; Komšić: BiH je odlučila o svojoj budućnosti

- Nedostatak državne zastave na sastanku sa Dodikom nije greška protokola. Ponavljam, riječ je o čovjeku koji je savršeno informiran o svemu u BiH. Ovo doživljavam kao jednu vrstu nipodoštavanja i negiranja institucija BiH.

Osuđujem i izjavu Lavrova kojom pozdravlja odluku Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska o vojnoj neutralnosti RS-a. Mi nismo ljudi koji će pristati biti ruski pijuni na Balkanu – izjavio je tada Komšić.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.