open-navfaktor-logo
search
Dan OSBiH
Komšić: Imamo profesionalnu vojsku na koju sve građanke i građani BiH mogu biti ponosni
U Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine svečanom ceremonijom obilježena je 16. godišnjica Oružanih snaga BiH.
01.12.2021. u 12:34
get url
text

Sa svečane akademije je poručeno da jedinstvene i ujedinjene Oružane snage ostaju najbolji način da se štite interesi svih u ovoj zemlji.

Ceremoniji su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH šefik Džaferović, državna ministrica u Ministarstvu odbrane Velike Britanije baronesa Goldie, ministar odbrane Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general-pukovnik Senad Mašović, komandant vojne misije EUFOR-a u BiH Alexander Platzer, komandant NATO štaba i najviši vojni predstavnik NATO-a u BiH brigadni general Eric Folkestad, te druge zvanice.

- Prije 16 godina smo krenuli na put uspostavljanja naše zajedničke, profesionalne bosanskohercegovačke vojske. Cilj nam je bio da naša država dobije Oružane snage koje će biti formirane na principima na kojim i počivaju oružane snage članica NATO-a. Principima po kojim nije važno koje je vojnik vjere, kojoj etničkoj grupi pripada, da li se još po nečemu razlikuje od svojih saboraca. Principima po kojim su bitne samo dvije stvari - koliko je vojnik sposoban i da li je odan Oružanim snagama - istakao je predsjedavajući Komšić.

Naglasio je da je njegova ocjena nakon 16 godina da su bili mnogo uspješniji nego što su se neki nadali i očekivali.

- Nakon 16 godina imamo profesionalnu vojsku koja ispunjava visoke standarde, koja je spremna odgovoriti mnogim izazovima i na koju sve građanke i građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni - rekao je Komšić na svečanoj akademiji.

Smatra da je niz primjera koji svjedoče uspjehu Oružanih snaga.

- Možda je dovoljno spomenuti samo vojne vježbe u kojima su ove godine učestvovale naše jedinice, a na kojima su pokazali zavisnu spremnost. Međutim, vaši uspjesi nisu samo vojni jer vaše djelovanje dopušta da napredujemo i na političkom planu - pojasnio je Komšić.

Kako je kazao, rezultati pripadnika Oružanih snaga BiH "nose i proces koji se tiče ispunjavanja standarda koji će nas odvesti u NATO savez".

- A ti standardi se tiču i drugih sfera našeg društvenog života. Ti standardi su garancija da ćemo imati slobodnije i ravnopravnije društvo, da ćemo imati transparentne institucije i više pravednosti u društvu. To su standardi kojima težimo, koje od nas traže i EU i NATO, a koje ćemo teško ispunjavati bez vašeg kontinuiranog rada i zalaganja. Iako ste vi svoj posao odradili, svoje obaveze odgovorno ispunjavali, ipak su pojedinci posljednjih mjeseci dovodili u pitanje postojanje Oružanih snaga - rekao je Komšić.

Smatra da "ne treba posebno trošiti riječi na objašnjavanje o koliko neodgovornim najavama se radi".

- Radi se o najavama opasnim po sigurnost čitave države i svih građana BiH. Javno dovoditi u pitanje postojanje naših vojnih snaga, posebno iz pozicije člana Predsjedništva BiH, institucije koja je vrhovni komandant Oružanih snaga, vrlo je ozbiljna prijetnja miru i sigurnosti u našoj državi. Najbolji vaš odgovor na takve destabilizirajuće izjave je da nastavite predano raditi svoj posao, kao što ste to činili i ranije. Da ponosno nosite svoju uniformu, ispunjavate vaše zadatke i odgovorno predstavljate Oružane snage. Temelj jednakosti, ravnopravnosti i sposobnosti na kojim su Oružane snage napravljene i profesionalizam kakav ste pokazivali do sada, garant su da će Oružane snage BiH postojati još dugo i da će biti iznad svake politike ili pojedinaca i da će i dalje služiti kao primjer kakve su institucije u BiH moguće - poručio je Komšić.

Ministar odbrane Sifet Podžić rekao je da je 01. decembar jedan od rijetkih datuma koji se obilježava i slavi u svim dijelovima BiH.

- I ovu godišnjicu obilježavamo u otežanim okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID-19, privremenim finansiranjem kao i dnevnopolitičkim opstrukcijama i blokadom rada državne institucije - izjavio je Podžić.

Kako je kazao, uprkos navedenim poteškoćama, godišnjicu dočekuju sa dobrim rezultatima koji su prepoznati mnogo više u inostranstvu nego u BiH.

- Zahvaljujući našim partnerima i prijateljima 2021. godinu završavamo sa dobrim vijestima. Vijeće evropskog fonda za mir jednoglasno je odobrilo donaciju od deset miliona eura za nabavku opreme, vozila za naš deminerski bataljon - istakao je Podžić.

Dotakao se i saradnje sa NATO-om navodeći da je "ona nastavljena".

- S ponosom ističem da smo ove godine bez ijednog incidenta okončali sedmogodišnju misiju u NATO-ovoj mirovnoj misiji u Afganistanu i nastavili učešće u operacijama podrške miru pod liderstvom Ujedinjenih nacija i Evropske unije - pojasnio je Podžić.

Smatra da su pripadnici OSBiH svojim profesionalizmom, predanošću i znanjem i ove godine pored brojnih izazova i problema u radu dokazali da su nezamjenljiv faktor i partner svim građanima BiH.

- U ovom vremenu punom izazova i prepreka u radu, Ministarstvo odbrane i OSBiH i dalje su lider u BiH na njenom euroatlantskom putu. OSBiH nisu same jer su uz njih njeni građani i brojni prijatelji - dodao je Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović rekao je da su se OSBiH tokom svih ovih godina jačale i razvijale u respektabilnu i vrlo prepoznatljivu vojnu silu, kako u regiji tako i šire.

- Kao jedina legitimna, legalna i profesionalna vojna snaga države BiH, u protelih 16 godina profesionalnim i odgovornim izvršavanjem zakonom propisanih misija i zadataka, kako u zemlji tako i u inostranstvu, stekla je povjerenje domaćih institucija vlasti, stanovništva, ali i značajan međunarodni ugled - pojasnio je Mašović.

Kako je kazao, iako su bili suočeni sa raznim izazovima i poteškoćama, rezultati nisu izostali.

- Ostvarili smo brojna dostignuća, značajan napredak i zapažene rezultate. Govoreći o individualnoj obuci i jačanju personala bitno je napomenuti da se kontinuirano radi na pomlađivanju personala tako da smo u dosadašnjem periodu imali 25. klasa prijema mladih vojnika jer su kroz centre Oružanih snaga prošli i primljeni u profesionalnu vojnu službu. Vrijedno je istaći da je postotak zastupljenosti žena u OSBiH porastao na 8,1 posto. Do kraja godine će biti primljena i 26. klasa mladih vojnika - dodao je Mašović.

Jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine uspostavljene su 01. decembra 2006. godine, nakon provedene reforme odbrambenog sistema i prijenosa nadležnosti u oblasti odbrane sa entitetskih na državni nivo.

Donošenjem i implementacijom Zakona o odbrani BiH, država Bosna i Hercegovina je postala odgovorna za osiguranje transparentne, demokratske i civilne kontrole nad Oružanim snagama BiH.

Vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koje odluke donosi konsenzusom. Lanac komandovanja i kontrole nastavlja se do ministra odbrane BiH, zatim preko načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, komandanta Operativne komande i komandanta Komande za podršku do podređenih komandanata komandi i jedinica Oružanih snaga BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.