open-navfaktor-logo
search
Brdo-Brijuni
Komšić: Iznenađujuće relaksirani razgovori šefova država zapadnog Balkana u Skoplju
Današnji sastanak šefova država zapadnog Balkana u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brijuni, protekao je neuobičajeno za dosadašnje sastanke, ocijenio je u izjavi za Fenu iz Skoplja predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.
11.09.2023. u 15:30
get url
text

- Zaista je iznenađujuće kako se relaksirano razgovaralo o nekim stvarima koje su zaista ozbiljne, poput ubrzanja puta u Evropsku uniju zemalja zapadnog Balkana, zelenoj agendi, odnosno dekarbonizaciji koja je međunarodna obaveza svima nama, ne samo BiH, kao i o odlasku mladih ljudi iz cijele regije - kazao je Komšić. 

Deklaracija koja je usvojena, istaknuo je, usvojena je zaista jednostavno i brzo, što je "zaista iznenađujuće" jer je zadnjih nekoliko sastanaka u okviru ovog procesa bilo zaista bilo je zaista teških političkih okršaja između pojedinih predsjednika, zavisno kakvu je ko političlu poziciju zagobvarao.

- U svakom slučaju, dobro je da se sastajemo, dobro je da komuniciramo. Svi bi, vjerovatno, imali veliki problem ako bi ta komunikacija prestala. Možda ne izgleda, kad izvana gledate, da se nešto tu bitno odlučivalo, ali najveća korist od svega ovoga jeste međusobna komunikacija šefova država zemalja regije i to u situaciji kada je svima jasno da ne postoje niti zajednički pogledi na sve niti ozbiljni bilateralni problemi između pojedinih zemnalja - rekao je predsjedavajući.

Kako kaže, to bi bila generalna ocjena cijelog ovog sastanka.

Što se tiče bilateralnih sastanaka, imao je sastanak s predsjendikom Albanije Bajramom Begajem, a sa članom Predsjedništva Denisom Bećirovićem imao je sastanak s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, "u čemu nije učestvovala Željka Cvijanović". Najavio je da će tokom dana imati sastanak s novom predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar.

- Tako da mogu reći dobra atmosfera, iznenađujeće dobra atmosfera i korisni razgovori - zaključio je Komšić u javljanju za Fenu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.