open-navfaktor-logo
search
O Bliskom istoku
Komšić: Krišto je neoprezno i sebično objavila poruku ne obazirući se na patnje palestinskog naroda
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je da "činjenica jeste da borba palestinskog naroda za svoju državu traje decenijama, ali da se boji se da sve što se dešava tamo je samo početak većeg sukoba u kojem će, nažalost, civili i na jednoj i na drugoj strani najviše ispaštati."
09.10.2023. u 10:15
get url
text

- Izrael će surovo odgovoriti, nažalost, najveću cijenu će platiti narod u Gazi - poručio je on jutros gostujući na BHRT-u. 

Onaj ko pažljivije prati, nastavio je Komšić, vidio je da je izraelska vojska pojačala vojno prisustvo na granici u regionu.

- I kod nas se reflektuje sve to. To što Hamas radi, to su očajni ljudi, oni ovakvim vrstama napada i teroriziranjem civila pokušavaju potaknuti arapske države da se uključe u konflikt - rekao je Komšić te dodao: 

- Nije moguće da se iz Bosne i Hercegovine čuje jedinstven glas po pitanju sukoba na Bliskom istoku. Stavovi koji se iznose izgledaju neoprezno i ishitreno. Gospođa Krišto je neoprezno i sebično objavila poruku na društvenim mrežama, ne obazirući se na patnje palestinskog naroda. Razlog što su različiti stavovi zvaničnika BiH po pitanje ovog sukoba je što se vanjska politika miješa sa unutrašnjom. 

 

- Nedvosmisleno osuđujem nepravedan i brutalan napad Hamasa na Izrael i njegove građane. Čvrsto stojimo uz Izrael u ovim teškim trenucima - navela je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH odmah po eskalaciji sukoba na Bliskom istoku. 

Komentirao je i optužbe koje je izrekao šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman nakon njegovog istupa u Ujedinjenim nacijama. 

- Čini mi se da sam u govoru u UN-u iznosio činjenice, to što se nekome nije svidjelo da čuje istinu, to je njegov problem. Nije tu bilo stavova, osim što sam rekao da UN mora podržati Bosnu i Hercegovinu, a ostalo na što su se žalli bile su činjenice - istakao je Komšić. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH osvrnuo se i na optužbe ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije.

- Lagumdžija ko Lagumdžija, to mora izaći iz njega. Ako ne izađe na usta, izaći će na drugu stranu. On voli da se pravi pametnim. 

Mi ne možemo postići konsenzus oko smjene Lagumdžije, jer gospodin Bećirović neće sigurno za to glasati. Čak se i Bećirović u neformalnom razgovoru složio sa mnom da je njegov istup bio neprimjeren - rekao je Komšić. 

Govorio je i o žalbi bh. agentica na odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević" poručujući da je ona uzaludna jer se ne može ulaziti u meritum presude.

- Istekao im je mandat, a agentica koja je podnijela zahtjev je isti dan razriješena. Ne vjerujem da ta žalba ima ikakvog osnova jer kada pročitate presudu, vidjet ćete da nemate na šta da se žalite. Izgleda da su se agentice pozvale na izdvojeno mišljenje austrijske sutkinje koja je jedina bila protiv, ne zbog sadržaja presude, već zbog formalno pravnih razloga - pojasnio je Komšić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.