open-navfaktor-logo
search
Otkriven spomenik "Lasta"
Komšić: Nemaju dvije domovine, ona je samo jedna Bosna i Hercegovina i moramo je čuvati
Spomen-obilježje "Lasta" posvećeno Odredu za specijalne namjene "Lasta" otkriveno je danas u sarajevskoj općini Centar, na uglu ulica Patriotske lige i Bolničke.
15.05.2021. u 13:09
get url
text

Otvorenju je prisustovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je kazao da je ovaj spomenik još jedan podsjetnik na najveće sinove Bosne i Hercegovine koji su dali svoje živote za slobodu njenih građana.

- Poštovani pripadnici Odreda za specijalne namjene Lasta, porodice šehida, poginulih boraca, ratni vojni invalidi, sugrađanke, sugrađani, djeco..., želim da se zahvalim na prilici da budem ovdje, ljudima iz Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene "Lasta". Svaka čast na tome što čuvaju sjećanje na svoje poginule drugove. Što ne daju da se zaboravi kolika je njihova žrtva, što cijene sve ono što su ti ljudi, čija su imena ovdje uklesana, a i oni čija nisu, jer su hvala Bogu ostali živi, učinili za Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo - kazao je Komšić.

Možda smo nekima malo i dosadni 

Dodao je rezignirano:

- Dragi moji sugrađani, suborci, niti ja imam vama šta reći pametno, niti vi meni. Svi već znamo šta ko od nas misli i znamo šta smo radili, zašto što smo radili, znamo šta nas je vodilo, šta nas je motivisalo. Znam možda da smo nekima malo i dosadni sa tim pričama. Znamo da nam nekada možda i zamjeraju kako smo previše ratoborni. Znamo da svako naše obraćanje koje se završava time da smo ponosni na ono što smo uradili, nailazi čak i na osudu, ne samo onih protiv kojih smo se borili i koji nastavljaju njihovu politiku, nego čak i u našem komšiluku. I to nije važno. Ne treba zbog toga osjećati gorčinu. Znamo šta smo radili. I zato kažem, nema potrebe da govorimo o tome. Jer, što god kažemo, nama je malo, a nekome previše.

{$galerijaFotografija}

On je imao poruku za djecu, generacije koje dolaze.

- Nas će život svakako odnijeti, mi lagano prolazimo. Mi samo molimo, nemamo pravo ni da tražimo, da se sjećate ovih ljudi. Da njih ne zaboravimo, njihove porodice, da pomognemo jedni drugima, a ne da okrećemo leđa i bježimo jedni od drugih govoreći kako ne možemo da riješimo ni svoj teret, a kamoli tuđi. Mi smo ovu zemlju odbranili. Nekome izgleda privremeno, a nekome trajno. Ne moramo se slagati oko toga. Ali jedino je sigurno, šta god o nama govorili i kako god nas gledali, mi ćemo je braniti do kraja svog života! Bez obzira na gorčinu, razočarenje, a onda ćemo je ostaviti vama, da je vi čuvate i napravite boljom, nego što smo mi znali. Da bude poštenija, čestitija, bolja država prema svojim ljudima, i čuvajte je ako opet bude potrebno. Mi smo još neko vrijeme tu i mi je nećemo dati, to je jedino sigurno. Ali od vas očekujemo da nastavite istim putem - poručio je Komšić.

Dok ima Bosne i Hercegovine bit će i nas 

Potom je dodao:

- Upamtite, nemaju dvije domovine, samo je jedna domovina, a to je ovo mjesto na kojem smo se rodili, živjeli a na kojem ćemo i vjerovatno umrijeti, i koje valja čuvati kao svoju porodicu. Šta god mi mislili o ovoj državi i kako god je posmatrali, druge nemamo. Dok je imamo, bit će i nas, ako je ne bude samo Bog dragi zna ko će nas čuvati i sačuvati.

20210515100832_0J4A1382.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.