open-navfaktor-logo
search
"Dodik nema JNA"
Komšić: Nismo odustali od BiH kod embarga na oružje, nećemo ni zbog embarga na demokratiju
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas u Sarajevu da je cilj paradiranja na 9. januar  vlasti manjeg bh. entiteta evociranje uspomena na činjenjenje genocida, sa čim se ponose, zastrašivanje naroda, ali i vlastito podizanje cijene, prije svega, kod stranaca.
09.01.2023. u 15:34
get url
text

U obraćanju na naučnom skupu "9. januar - put u genocid" Komšić je naveo da su stranci uvijek u takvim i sličnim prilikama spremni dotrčati do onih koji su za državu Bosnu i Hercegovinu, bez razlike ko je u tome trenutku vlast, i to uvijek sa pitanjem o tome šta se može dati Dodiku i separatistima kako bi očuvali stabilnost i mir.

- Međutim, i s tim u vezi, mislim da je konačno vrijeme da svi zajedno kažemo da Dodiku i separatistima ne možemo i nećemo dati ništa, jer ionako imaju previše - istakao je Komšić.

Dodao je da vlasti entiteta RS obilježavanjem godišnjice 9. januara istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida, nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Srbije. 

Naveo je da Milorad Dodik iza sebe nema Jugoslovensku narodnu armiju i njen arsenal niti brojne paravojne formacije koje je imao njegov ideološki i politički prethodnik Radovan Karadžić, te da mu nije pametno da izaziva sukob u kojem je moguć nestatak onog što je genocidom stečeno.

- Uvjeren sam da su i vlastima entiteta RS poznate te činjenice, kao što je jasno da se Dodik ne smije kockati. Ono što smije je provocirati u nadi da ćemo mi vječno tražiti zaštitu i protekciju od nepostojeće međunarodne zajednice, koja će onda činiti sve da smiri separatiste u RS - rekao je Komšić.

Stava je da u budućnosti ne trebamo tražiti nikakvu pomoć stranaca u obuzdavanju Dodikovog separatizma, jer se to do sada pokazalo kao potpuno promašeno, a na naplatu su nam obično stizale te njihove retoričke osude, u vidu zahtjeva da se na nekim drugim pitanjima od državnog značaja bude popustljiv.

- Već smo pomalo umorni od ispraznih deklarativnih osuda i licemjernih saopćenja u kojima se pozivaju sve strane da spuste tenzije, a jasno da ne dižu sve strane tenzije, i ne polažemo nikakva nadanja u ispraznu retoriku koja izjednačava one koji napadaju državu Bosnu i Hercegovinu i sve druge - kazao je Komšić.

Dodao je da je ono u što trebaju svi biti siguran to "da ćemo braniti ovu zemlju po svaku cijenu u slučaju pokušaja secesije".

- Nikada neće biti realizirani ciljevi iz deklaracije od 9. januara po kojoj je dio Bosne i Hercegovine trebao biti priključen Srbiji. Mi od Bosne i Hercegovine nećemo odustati nikad. Nismo odustali ni onda kada nam je uvođen embargo na oružje, a ne odustajemo ni danas kada nam se uvodi embargo na demokratiju - poručio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.