open-navfaktor-logo
search
Rezolucija EPP-a
Komšić o brisanju legitimnog predstavljanja: Potop HDZ-a na njihovom terenu
Činjenica da je čak i Evropska narodna stranka (EPP) odbila HDZ-ovo takozvano "legitimno predstavljanje naroda", konačan je dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, komentirajući Rezoluciju "Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine" koja je usvojena danas na Kongresu EPP-a. 
31.05.2022. u 21:16
get url
text

Istakao je da "ni grupacija stranaka kojima HDZBiH pripada, ne može da prihvati koncept koji vodi ka daljoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine".

- HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom, domaćem terenu, te shodno tome princip takozvanog "legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda" više ne bi smio ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću. Konceptulani debakl i potop politike HDZ-a je dubok i temeljit.

VEZANI TEKST - Čović doživio poraz: Iz Rezolucije EPP-a izbačeno legitimno predstavljanje, osuđene blokade

Izražavam naročito zadovoljstvo odlukom EPP-a da odbaci HDZ-ovo takozvano legitimno predstavljanje naroda, posebno zbog toga što već godinama tvrdimo da je takav koncept nespojiv sa evropskim vrijednostima i evropskim pravnim kapitalom - naglasio je Komšić, te zaključio: 

- Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspjeli da tzv. "legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda" izbacimo iz rezolucija evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojama iz Rezolucija EPP-a kruna je uspjeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopće, protiv jedne nakaradne politike. Nikada više,  takozvano "legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda" neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona. Bosna i Hercegovina će kad-tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki.

Na 27. Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) koji je održan danas u Rotterdamu usvojena je Rezolucija "Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine". Dragan Čović i HDZBiH doživjeli su teški politički poraz, jer je iz Rezolucije, iako su na tome insistirali, izbačeno legitimno predstavljanje i osuđene su blokade na državnom i entitetskom nivou.

Kongresu prisustvuju Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

- Zahvaljujem se prijateljima i partnerima iz Evropske narodne stranke (EPP) što su uvažili naše argumente i u usvojenoj Rezoluciji prepoznali prave prioritete u Bosni i Hercegovini, te jasno označili političke aktere koji blokiraju demokratske procese i put naše zemlje prema Evropskoj uniji, poručio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.