open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić o optužnicama protiv pripadnika Armije RBiH, direktno prozvao Kajganića
Povodom podizanja optužnice protiv Ahmeda Sejdića, Ferida Buljubašića i drugih 11 osoba, pripadnika Armije RBiH, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik DF-a Željko Komšić.
10.08.2023. u 19:24
get url
text

- Očito je da se radi o još jednom osmišljenom pokušaju promjene karaktera rata u Bosni i Hercegovini i to kroz proizvodnju statističkih elemenata kroz kojih se nastoji u što većoj mjeri izjednačiti žrtve sa ratnim zločincima. U ovom konkretnom slučaju, jasno je da se kroz podizanje optužnice protiv 13 osoba želi obezbijediti što dugotrajniji sudski postupak, koji bi se u tom dužem vremenskom periodu koristio kao politički alat pogodan za one političke aktere koji ulažu značajne napore na negiranju genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini - rekao je Komšić.  

VEZANI TEKST - Nova optužnica protiv heroja odbrane BiH: Optuženi Sejdić, Buljubašić i još 11 pripadnika ARBiH

Ono što posebno zabrinjava, nastavlja on, je stavljanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Milanka Kajganića, glavnog tužioca u političku funkciju onih u Bosni i Hercegovini, kao i onih izvan nje, da se na vještački način pokuša prikazati drugačiji karakter rata u Bosni Hercegovini.

- Kako bi glavni tužilac Kajganić zaštitio integritet i nepristranost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, bilo bi jako korisno da odgovori na pitanja zašto nisu podignute optužnice protiv direktnih izvršilaca genocida u Srebrenici, jer Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mora procesuirati sve direktne izvršioce, učesnike u masovnim likvidacijama, protjerivanju lokalnog stanovništva i organizaciji primarnih, sekundarnih i tercijarnih masovnih grobnica u cilju prikrivanja izvršenja ratnog zločina genocida. 

Isto tako, bilo bi jako dobro da glavni tužilac Kajganić, radi zaštite vlastitog integriteta i nepristranosti, počne dizati optužnice protiv onih lica koje se vršile granatiranje građana Sarajeva koji su stajali u redu za vodu ili u redu za hljeb, zatim granatiranje djece na igralištima.

Bez obzira što je tužilac Kajganić preferencija jednog dijela međunarodne zajednice, on bi trebao napokon početi raditi svoj tužilački posao, inače će nositi breme zaštitnika počinitelja svih tih najstrašnijih zločina, kroz manipulativno podizanje neodrživih optužnica, a dio međunarodne zajednice pretvoriti u svoga saučesnika - poručio je Komšić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.