open-navfaktor-logo
search
Zaparalo mi uho...
Komšić o presudi "Respiratori": Ako je sudija kalibra kakav je Perić rekao da to nije to, svrstavam se na tu stranu
Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte, komentirao je presudu u slučaju "Respiratori". 
28.01.2024. u 22:40
get url
text

VEZANI TEKST - Novalić progovorio: Ambasada SAD-a, braća Čampare, NiP, Almir Badnjević stoje iza montiranja afere "Respiratori"

- Vrlo je teško i nezgodno komentirati pravosuđe, da ne pređete jednu tanku crtu, pogotovo izvršna vlast da komentira rad pravosuđa, to nikad nije dobra situacija. Ali, ja bih se vratio na ono što je sudija Branko Perić rekao. Ako je sudija onog kalibra, onog znanja i one hrabrsoti, dokazane hrabrosti rekao... Pazite, to je čovjek koji je u ratu haspsio formaciju "Miće" po Tesliću i Doboju, ima je hrabrost to da radi, ako je on rekao da to nije to, onda meni kao pravniku ostaje da se svrstam na stranu onoga ko ima veliko iskustvo u pravosuđu, a to je u ovom slučaju sudija Perić. 

E sad, morao bih znati... Ne znam šta se tu u detalje dešavalo, ali mi je zaparala uho jedna konstatacija da ovaj jedan optuženi (Fikret Hodžić), da je osuđen za djelo za koje nije optužen. To je pravno nemoguća situacija. Životno očigledno jest.

Jer, postupajući sudija je uvijek ograničen optužnicom, onim što optužba iznosi. Može doći do dopune optužnice, ali to se zna kako se radi, postoje pravila u Zakonu o krivičnom postupku, ali ne možeš osuditi čovjeka mimo optužnice - pojasnio je Komšić. 

VEZANI TEKST - Fikret Hodžić: Osuđen sam za šta nisam ni bio optužen, to nije normalno, za to će neko jednom morati odgovarati

Sudija Branko Perić, podsjetimo, imao je izdvojeno mišljenje prilikom izricanja presude. On je obrazložio zašto nije za osuđujuću presudu u slučaju "Respiratori" te je tada govorio i u utjecaju na sud te o ulozi medija u ovom predmetu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.