open-navfaktor-logo
search
Samit EU - Zapadni Balkan
Komšić: Obnova EU integracija kroz jednakost građana, i napredak kroz inicijativu od 30 milijardi eura
Tokom druge plenarne sjednice samita Evropska unija -Zapadni Balkan na kojoj se razgovaralo o produbljivanju političkog dijaloga, ali i o trenutnom stanju kada je riječ o proširenju EU na Zapadni Balkan, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je da je potrebno obnoviti evropske integracije kroz zastupanje jednakopravnosti svih građana BiH, te pozdravio inicijativu o Zajedničkom regionalnom tržištu (Common Regional Market - CRM).
06.10.2021. u 13:25
get url
text

Predsjedavajući Komšić istakao je da proširenje na Zapadni Balkan ima smisla, samo ako će to uistinu značiti i uspostavljanje Evropskih vrijednosti i principa na Zapadnom Balkanu, kao i poštivanje temeljnih tekovina demokratije u civiliziranom društvu.

- Dijelim vaše mišljenje da, u svijetlu evropskih vrijednosti, primarna aktivnost država zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine treba biti usmjerena na razvoj potpune i stabilne demokratije, zaštitu osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda, što sve zajedno treba činiti kroz sistem vladavine prava - rekao je i dodao:

- Podržavam nužnost za odlučnim naporima ka regionalnoj stabilnosti koja treba poslužiti Zapadnom Balkanu i nekim državama članicama Evropske unije da usklade bilateralne odnose, u kojima još zapaženo mjesto ima nasljeđe rata na našim prostorima. Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za svoj evropski put uprkos svim izazovima i različitim političkim uplivima trećih strana. Pozivam države članice Evropske unije da očuvaju proces evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu zemlju ravnopravnih i jednakopravnih građana, koji trebaju svoju budućnost da vide u svojoj zemlji. Smatram da se moraju prevazići unutrašnje nesuglasice kako bi evropske vrijednosti i evropske standarde doveli u Bosnu i Hercegovinu i omogućili našim građanima da ostanu u svojoj zemlji, ne zbog evropske perspektive, već zbog poboljšanja kvaliteta života i garancije zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda u skladu s dostignućima savremene civilizacije.

Da bi tako nešto bilo moguće, očekujem od Evropske unije da ne odustaje od vlastitih vrijednosti, principa i standarda u svim zemljama zapadnog Balkana jer bi odustajanje od tih vrijednosti zbog kratkoročnih ciljeva moglo ostaviti dugoročne posljedice i u samoj Evropskoj uniji. Zato je važno da sa današnjeg Samita pošaljemo važnu poruku – da Zapadni Balkan treba obaviti tranziciju prema evropskim vrijednostima i standardima u što skorijem roku i da će, u tome pogledu, Evropska unija pružiti svu neophodnu pomoć i podršku - rekao je Komšić.

Predsjedavajući posebno je naglasio da je Bosna i Hercegovina potpisnica Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište. U tome smislu pozdravio je ključnu i historijsku ulogu EU-a jer se Zajedničko regionalno tržište bitno razlikuje od drugih regionalnih inicijativa, zbog odlučnosti EU-a da za Zapadni Balkan izdvoji proiciranih 30 milijardi eura u narednih sedam godina.

- Smatram da je ekonomsko regionalno povezivanje, zasnovano na osnovnim principima EU-a, od velike važnosti za poboljšanje životnog standarda kao i za napredak čitave regije ka evropskom putu. Bosna i Hercegovina cijeni sveobuhvatnost ovog regionalnog projekta koji se provodi kroz Berlinski proces. Pozdravljam ključnu ulogu Evropske unije u koordinaciji aktivnosti uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta kroz Berlinski proces kao i produbljivanje partnerskog odnosa država zapadnog Balkana sa spacijaliziranim regionalnim institucijama popout CEFTA, Vijeća za regionalnu suradnju, Transportne i Energetske zajednice u provođenju reformi kroz Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan. Smatram ovaj potez Evropske unije historijskim jer je bitna razlika između njega i drugih regionalnih inicijativa upravo u odlučnosti institucija EU-a, kapacitiranosti spomenutih regionalnih organizacija i projiciranih 30 milijardi eura u narednih sedam godina - poručio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.