open-navfaktor-logo
search
Imenovanje mandatara
Komšić: Očekujem da će Bećirović i Cvijanović glasati za imenovanje Krišto
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govoreći o imenovanju Borjane Krišto za mandatara novo saziva Vijeća ministara BiH kazao je "da bi bio dodjeljen mandat bilo kojoj osobi koju kandiduje neka politička opcija ili koalicija, dovoljno je da glasaju dva člana Predsjedništva".
21.12.2022. u 15:51
get url
text

- Tu ne postoji obaveza konsenzusa. Ja bih volio vidjeti da se Krišto pojavi na toj sjednici Predsjedništva, i da kažem, imam i ja nekih dilema, prije svega se tiču NATO puta BiH, da vidim šta će se dešavati, ima li ona neki plan u tom smislu ili će se zaista to biti nešto što je drugorazredna tema za buduću vlast ili možda ne bude uopće tema. Mislim da je to sasvim normalno, logično i očekivano s obzirom da je riječ o važnoj stvari, jednoj od esencijalnih stvari za BiH, kada govorimo o NATO putu. Kako da se odredim šta da kažem ako nemam odgovora, kako onda da glasam uopće za dodjelu mandata. Očekujem da se ona neće pojaviti i da će Bećirović i Cvijanović izglasati taj mandat i bit će dodijeljen mandat Krišto koja onda može nastaviti dalje priču o formiranju Vijeća ministara - rekao je Komšić u razgovoru za O Dnevnik. 

Na pitanje kako gleda na to da programska načela o koaliranju koja su potpisali Čović, Dodik i Nikšić ništa ne govore o NATO integracijama, što je za njega ključno pitanje, Komšić je dao sljedeći odgovor: 

- Mislim da se izlazilo u susret Dodiku odnosno SNSD-u. Nije nikakva tajna da je on protivnik NATO puta BiH, i da jednostavno u tim razgovorima o formiranju vlasti na državnom nivou, mislim da se "Osmorka" ponašala tako da ne kvari idiličnu atmosferu. Vidjet ćemo kako će biti narednih godina. "Osmorka" će sa SNSD-om i HDZ-om napraviti državnu vlast, ali vidjet ćemo šta će biti sa NATO-om u narednom mandatnom periodu. Ne bih volio da to ostane zaglavljeno, niti bih volio da priča o putu BiH ka NATO savezu, što jeste zaista zakonska obaveza, bar tako stoji u zakonu o odbrani, biti nešto što će pokriti prašina i što će biti zaboravljeno. Bez obzira što te stavke nema u sporazumu "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a da se to neće desiti, da će nastaviti nešto raditi na NATO putu BiH - istakao je Komšić

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.