open-navfaktor-logo
search
Brdo-Brijuni
Komšić odgovorio: Milanović nije trebao gurati nešto što ne može proći
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nije trebao gurati nešto što ne može proći, a to je takozvano legitimno predstavljanje i konstitutivnost, kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
12.09.2022. u 16:20
get url
text

Na ovogodišnjem skupu Proces Brdo-Brijuni nije usvojena zajednička deklaracija jer Bosna i Hercegovina ne želi prihvatiti hrvatski stav o važnosti "legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH".

VEZANI TEKST - Dodik ponovo poražen: Džaferović i Komšić odbili deklaraciju o "legitimnom predstavljanju"

Milanović je ustvrdio da "nekima u Bosni i Hercegovini smeta i samo spominjanje pojma konstitutivnih naroda". 

Komšić je pojasnio stav.

- Kolega Šefik Džaferović (predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine) i ja smo zauzeli jasan stav po tom pitanju. Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zornić, preciznije rečeno u stavu 43. presude, naloženo je odbacivanje koncepta konstiutivnosti na koji se, kako u presudi piše, a ne samo kako mi tvrdimo, moralo pristati uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja. 

Ta presuda integralni je dio Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u Evropkoj uniji. Zahvalan sam predsjedniku (Slovenije) Borutu Pahoru koji se zalaže za to da BiH dobije kandidatski status. Iz toga i proističe njegovo razumijevanje za to da ne možemo usvajati one principe koji se kose sa presudama suda u Strazburu i Mišljenjem Evropske komisije - istakao je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.