open-navfaktor-logo
search
Neuspjeli pokušaj secesije
Komšić: Paradiranje 9. januara je pokušaj prikrivanja historijskog poraza velikosrpske politike u BiH
Deveti januar je simbol neuspjelog pokušaja secesije i priključenja Bosne i Hercegovine "Velikoj" Srbiji, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.
05.01.2024. u 14:14
get url
text

- Deveti januar nije ništa drugo nego dan koji se ne može tretirati drugačije nego kao godišnjica početka neuspjelog pokušaja secesije dijela Bosne i Hercegovine, ili pripojenja cijele Bosne i Hercegovine u sastav Republike Srbije. Sve paradiranje vlasti entiteta RS samo je pokušaj da se prikrije historijski poraz velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini u njenim osnovnim ciljevima. Osnovni cilj te politike bio je zadržavanje Bosne i Hercegovine u sastavu Jugoslavije, odnosno njena integracija u sistem "Velike" Srbije. Taj neispunjeni cilj proklamovali su sami akteri velikosrpske politike i to upravo 9. januara, kada je takozvana Skupština srpskog naroda 9. januara 1992. godine u Sarajevu proglasila Republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja se prema tome proglašenju nalazi u sastavu Savezne države Jugoslavije kao njena federalna jedinica - naveo je Komšić. 

Jedini način, dodaje Komšić, da dio Bosne i Hercegovine ostane u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica, bio je u tome da zagovornici te politike, suočeni sa pravnim porazom (jer izjašnjavanje te nelegalne skupštine za razliku od referenduma od nezavisnosti Bosne i Hercegovine niko u svijetu nije priznao!) primjene genocidno nasilje.

- Taj proces koji je imao za cilj uništenje države Bosne i Hercegovine i cijelih njenih naroda otpočet je 9. januara, ali u konačnici nije rezultirao time da dijelovi Bosne i Hercegovine pripadaju drugoj državi, odnosno Srbiji. Kada vlasti entiteta RS danas obilježavaju godišnjicu 9. januara one istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida, nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Republike Srbije - dodaje dalje Komšić.

On navodi i da česti pozivi velikosrpskih političara sa obje strane Drine na navodno ujedinjenje na najbolji način svjedoče neispunjenosti političkih ciljeva 9. januara i ciljeva koji su proklamovani kroz deklaraciju nelagalne takozvane Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

- RS je entitet u državi Bosni i Hercegovini, a ne federalna jedinica u sastavu Republike Srbije, kao što je to bilo zamišljeno i kao što je u ime toga počinjen genocid nad Bošnjacima i zločini protiv čovječnosti nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Akteri velikosrpske politike sa obje strane Drine propustili su u periodu od 1992. do 1995. godine, kada su imali apsolutnu vojnu premoć, priliku da otmu dio Bosne i Hercegovine! U tome su zaustavljeni uz velike žrtve građana Bosne i Hercegovine i herojstvo pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, MUP-a Republike Bosne i Hercegovine. Iako ih nastavljaju zastupati, nikada neće biti realizirani ciljevi iz deklaracije od 9. januara po kojoj je dio Bosne i Hercegovine trebao biti priključen Srbiji!

Milorad Dodik niti smije, niti može, niti ima odakle žrtvovati preko dvadeset i jednu hiljadu srpskih vojnika (koliko je tokom agresije stradalo) za novi pokušaj secesije. A toliko mu je, naime, potrebno, samo za pokušaj - zaključio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.