open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Komšić: Progon imama iz Kozarca ima sve elemente političke i vjerske segregacije
Progon imama Amira ef. Mahića iz Kozarca ima sve elemente političke i vjerske segregacije koja se u kontinuitetu provodi u entitetu Republika Srpska od njegovog postanka pa sve do danas i u potpunosti je u duhu onoga što taj entitet u političkom smislu predstavlja, na čemu je utemeljen i na čemu egzistira, smatra član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.
18.02.2023. u 19:24
get url
text

U izjavi za Agenciju MINA Komšić navodi kako druga dimenzija progona upravo otkriva podređen položaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja zbog protivljenja iste politike nema potpisan ugovor sa državom.

- Dakle, Islamska zajednica u BiH ima obaveze, ali ne i prava koja imaju druge zajednice, a status njihovih službenika u enitetu RS je očito i lošiji - kazao je Komšić.

Ukazao je ovom prilikom i na međunarodnu dimenziju ovog progona.

- Treća dimenzija je ona međunarodna, jer da se ovo dešava bilo kome drugo osim Bošnjacima, odnosno muslimanima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, vjerovatno bi slušali osude od strane međunarodnih zvaničnika, ali u državi u kojoj ona politika koja progoni ujedno i bira sa kojim muslimanima će da obnaša vlast, to nije slučaj - kazao je član Predsjedništva.

Otuda, kako smatra, i nema jasnih osuda političkog progona kozaračkog imama, progona koji je nastavak iživljavanja nad istim onim ljudima koji su prije trideset godina odvođeni u logore. 

- Očekujem da sud u Prijedoru odbaci ovu prijavu, jer bi odlučivanje po prijavi Okružnog tužilaštva značilo povratak verbalnog delikta i početak političkih progona na vjerskoj osnovi s težim posljedicama, što ovo društvo i ukupno državu može odvesti putem koji niko normalan ne priželjkuje - poručio je Komšić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.