open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić sa generalicom NATO štaba u Sarajevu: Saradnja mora biti još čvršća u budućnosti
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u radnu posjetu brigadnu generalicu NATO štaba u Sarajevu Pamelu McGaha.
09.03.2022. u 14:25
get url
text

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH razgovarali su o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i na međunarodnom nivou, u kontekstu rata u Ukrajini, te rizika od eskalacije sukoba u BiH i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

- Sagovornici su pozdravili saradnju Bosne i Hercegovine sa NATO štabom u Sarajevu i zemljama članicama NATO saveza, te zaključili da ta saradnja mora biti još čvršća u budućnosti, kako bi BiH ispunila sve preduslove za punopravno članstvo u Sjevernoatlantski savez - navodi se u saopćenju. 

Komšić je naglasio da je podrška koju pružaju Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH izuzetno značajna kako bi sačuvali mir, stabilnost i sigurnost svih građana u BiH.

- Komandantica NATO štaba Pamela McGaha ponovila je podršku NATO štaba miru i stabilnosti u BiH i zahvalila na kontinuiranoj saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH i OSBiH. Ona je istakla da je NATO posvećen očuvanju sigurnosti, te zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH - dodaje se u saopćenju. 

Na sastanku je bilo govora i o trenutnoj blokadi rada državnih institucija, koja onemogućava usvajanje budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, zbog čega su, između ostalog, blokirana finansijska sredstva namijenjena za realizaciju projekata vezanih za reformu odbrane i evropske integracije.

Željko Komšić je zahvalio Pameli McGaha na pomoći i podršci reformskim i integracijskim procesima u BiH u oblasti odbrane, te izrazio uvjerenje da će se nastaviti razvijati i u budućnosti, s ciljem harmoniziranja OSBiH sa NATO standardima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.