open-navfaktor-logo
search
Vijeće sigurnosti UN-a
Komšić: Schmidt ne djeluje u RS-u, Dejton je postao alat za razna geopolitička natjecanja
U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na sjednici posvećenoj aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.
02.11.2023. u 16:42
get url
text

- Podsjećam da legitimni cilj mirovnog sporazuma za BiH je bio uspostavljanje mira i to je svakako postignuto. Nakon uspostavljanja mira BiH je ušla u proces tranzicije. Nažalost, nakon 28 godina od potpisdivanja Dejtona BiH još nije završila svoj put demokratske tranzicije. I dalje je zatočena u etničkim politikama i ciljevima koje imaju za cilj potpuno urušavanje političkog i društvenog sistema u zemlji. Zapravo se etničke politike i etničke grupe koriste za stvaranje tenzija i destabilizacije, kako bi se na lakši način ostvarivali kratkoročni i dugoročni geopolitički ciljevi. Dejton je postao alat za razna geopolitička natjecanja. Primjećemo i zajednički nazivnik koji je isti za različite geopolitičke aktere a odnosi se na činjenicu da je BiH zaglavila sa etničkim politikama čiji je cilj da dođe do kolapsa - kazao je Komšić.

Smatra takvo geopolitičko ponašanje prema BiH neprihvatljivim. 

Govoroio je o osporavanju legitimiteta visokog predstavnika.

- Bez obrzira što u BiH postoje političke rasprave o legitimitetu Schmidta ja podržavam Ured visokog predstavnika. Ne želim učestvovati o nepotrebnim diskusijama o tome jer BiH nema ikakvu ulogu u imenovanju visokog predstavnika. Čak i sam visoki predstvanik ne može dati tumačenje o svom imenovanju - naveo predsjedavajući Predsjedništva.

Potom je govorio o Schmidtovom izvještaju, odnosno onim dijelovima koji su izostavljeni ili nisu interpretirani "kako treba".

- Aktuelni visoki predstavnik prvi se suočio sa masovnim protestima građana koji su u dva navrata protestvovali i izrazili nezadovoljstvo njegovim ponašanjima i donesenim odlukama. Građani su se okupili u velikom broju što nam govori da su oni svjesni svih pitanja u našojh zemlji, ali i da su svjesni i nezadovoljni zbog nekih loših odluka koje je donosio aktualni visoki predstavnik. Vjerujem da će visoki predstvanik cijeniti to u svom budućem radu - rekao je.

Dodao je da postoje odluke koje su dobre i štite ustavni poredak, ali nažalost, smatra Komšić, te odluke su nedovoljne i zbog nedovoljnosti tih odluka političke tenzije rastu i napori na daljoj podjeli.

- Jasno je da se visoki predstavnik loše nosi sa takvim političkim naporima. Njegova dijagnoza problema koji se odnose na ponašanje aktera iz RS-a koji govore o navodnom mirnom razilaženju je svakako ispravna, međutim nije propraćena odgovarajućim aktivnostima.

Pokušava riješiti blokade kroz svoju ulogu medijatora. Kada se pojave problemi u funkcionisanju državne vlade, on se tek tada može pojaviti u ulozi medijatora. Međutim, djelovanje sadašnjeg visokog predstavnika najčešće nije u ulozi medijatora, kako to nalaže Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, već je prema jednom entitetu, Federaciji Bosne i Hercegovine, postavljeno kao pro-aktivno, dok je prema entitetu Republika Srpska reaktivno.

Zabrinuti smo i zbog izjava premijera susjedne države da su lobirali kod visokog predstavnika da su oni izlobirali kod visokog predstavnika nametanje takvih izmjena entitetskog ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji odgovara političkim interesima susjedne države, a na štetu suvereniteta Bosne i Hercegovine. Mislim na premijera susjedne Hrvatske. To može biti dokaz pristrasnosti visokog predstavnika.

Želim istaknuti jednu rečenicu iz Mišljenja EU Komisije gdje se kaže da izbori za Dom naroda na osnovu etničjke pripadnostoi nisu u skladu sa EU standardima, a upravo je visoki predstavnik je zasnovao izbor Doma na etničkoj pripadnosti. Na taj način usporio je napredak BiH - rekao Komšić.

Podjetio je i na suspendovanje Ustava FBiH na 24 sata te nazvao tu odluku schmidta napadom na vladavinu prava bez presjedana.

Također je izrazio i zabrinutpost zbog Schmidtovog rješavanja pitanja o državnoj imovini.

- Njegove ideja odstupaju od dobrih praksi jer imovina nije teritorija - poručio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.