open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH iz New Yorka
Komšić: Usvajanjem Rezolucije o genocidu Srebrenici stavljena tačka na višedecenijski proces, BiH iz ovoga izlazi jača
Mišljenje onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa uopće nije relevantno.
AUTOR: Faktor
23.05.2024. u 18:05
get url
text
Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić i Denis Bećirović
Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić i Denis Bećirović
FOTO: DF
Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim sudovima i danas, konačno, završen usvajanjem Rezolucije u Ujedinjenim nacijama, poručio je danas iz New Yorka Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju.
- Ovim je na svjetskom nivou, nakon pravnog konsenzusa koji je izražen kroz presude suda oformljenog od strane Ujedinjenih nacija, postignut i politički konsenzus po pitanju genocida koji je izvršen u Bosni i Hercegovini, odnosno u Srebrenici. Mišljenje onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa uopće nije relevantno - naglasio je Komšić.
Naveo je da je ovo također prilika da preživjele žrtve genocida okrenu novu stranicu u životu i krenu uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno živjeti svoj život, svoji na svome, u svojoj domovini, u svojoj državi kao pobjednici nad zločincima koji sada trunu u zatvorima.
- Također, ovo je prilika i za sve one koji imaju društvenu i političku odgovornost prema počinjenom genocidu u njihovo ime da izgrade novi odnos prema toj činjenici, odnos koji bi bio na liniji onoga što je civilizirano, ako sebi žele dobro.
Što se tiče države Bosne i Hercegovine, uprkos nervozi i nesuvislom ponašanju dijela zvaničnika iz manjeg entiteta, koji u ovom istorijskom trenutku nisu naročito bitni ni za istoriju, niti za bilo šta drugo uprkos njihovim smiješnim najavama kataklizme, Bosna i Hercegovina iz svega ovoga izlazi jača, i to je ono što je najvažnije, jer jaka Bosna i Hercegovina jedini je garant onoga da genocid koji je počinjen više nije moguće ponoviti.
U toj snazi naša je pobjeda - naveo je Komšić. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.