open-navfaktor-logo
search
Intervju
Komšić: Vama u Srbiji granica je na Drini, poštujte to, da ne bi bilo problema
Vas molim, i u Zagrebu i Beogradu, samo da znate, gdje prelazite granicu i gdje pokazujete dokumenta. To je na Savi, to je na Drini, to je na Uni, rekao je Komšić 
04.11.2018. u 12:50
get url
text

I intervjuu koji je Željko Komšić dao srbijanskoj Telegraf TV govorio je u svom stilu o Draganu Čoviću, Miloradu Dodiku, odgovorio na pitanje da li su Hrvati majorizirani u Bosni i Hercegovini, formiranju vlasti... Dio tog intervjua prenosimo.

Prije svega, kada očekujete da dođe do konstituisanja Predsjedništva BiH?

- Koliko ja znam za 20. novembar je zakazana inauguracija, ne sjednica, nego samo inauguracija.

Dragan Čović uslovljava formiranje vlasti promjenom Izbornog zakona?

- Vidjećemo. On zna da do promjene Izbornog zakona na način koji on hoće, nikada neće doći. Dakle, nikada neće biti formirana vlast. Ostaće sve što sada imamo. Nije prvi put da Dragan Čović nastupa sa tako tvrdim stavovima, a onda se poslije povlači.

Prošli put se čekalo godinu i po dana na formiranje vlasti.

- Nije godinu i po dana. Manje se čekalo. Mi smo pravili tu vlast. Istina, i tada se najviše čekao Dragan Čović, ali je manje-više to išlo relativno brzo.

Da li je u BiH na snazi majorizacija Hrvata?

- Nije.

Iako oni tvrde da su poprilično skrajnuti?

- U kom smislu? Volio bih, kada mi kažete nešto, da mi kažete zašto. Nema majorizacije Hrvata u BiH ni u kom smislu. Ni u političkom, ni u etničkom, ni u ekonomskom, ni u bilo kom drugom, čak ni u fizičkom. Hrvati su, kako to stoji u našem Ustavu, konstitutivan narod. S obzirom da su konstitutivan narod, istina najmalobrojniji, ostvarajuju bar trećinu učešća u vlasti na državnom nivou. Ako ćemo tom logikom ići, onda neki drugi imaju prava malo više da se bune. Ne postoji nikakva vrsta pritiska na Hrvate od strane bilo koga. Postoji problem, koji imaju svi građani BiH, a to je jedna vrsta pravne nesigurnosti i beznađa u kojoj živimo, nepoštovanja svega onoga što piše u našem Ustavom i zakonima. To je ono što sve muči u ovoj zemlji, bez obzira da li su Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Romi, Jevreji, ostali, kako god da ih zovemo.

Rekli ste da ćete “hladne glave” ići na Dodika. Ispada kao da idete u borbu sa njima?

- Ne doživljavam ja to kao borbu. Nisam ja taj koji će započeti kavgu sam od sebe. Ja se obično branim. Ali, ne dam da me diraju. Ako me dira, očekujte svašta. To je tako, ljudski, a ne samo politički.

Ako Dodik kaže da bez srpske zastave iza leđa neće sjediti u Predsjedništvu BiH, da li ćete vi tražiti da Vam iza leđe bude hrvatska zastava?

- Šta će mi zastava Hrvatske. Iza mojih leđa može biti samo zastava BiH. Ali, Dodik nije tu nikakav inovator. Prije neki dan sam bio kod Ivanića u kabinetu. Stoji zastava RS. Kao što je stajala i kod Radmanovića. Nikakve tu razlike nema. Šta sad to znači? Stoji zastava RS, stoji zastava BiH. OK, Bože moj. Ako ti je toliko stalo. Ja u svom kabinetu hoću da imam samo zastavu BiH, jer je riječ o BiH. Znate koliko ja volim zastavu sa ljiljanama? Na kraju krajeva, nosio sam pušku pod tom zastavom. Ali, spreman sam u ime neke budućnosti, staviti samo zastavu BiH.

Kada govorimo o izjavama koje ste dali po izboru za člana Predsjedništva BiH, u prva dva dana po izboru ste uspjeli da se posvađate sa oba garanta Dejtonskog sporazuma iz regiona. Poručili ste da Kosovo vidite kao nezavisnu državu, dok ste zaprijetili tužbom protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta. S kim onda mislite da sarađujete u regionu?

- Što se tiče Kosova, ja ću vam odgovoriti nečim što ste imali priliku da čujete u mnogim filmovima "don't kill the messenger". Ali, u redu. Možda ja nisam taj, koji vam treba saopštiti tu vijest.Moramo sačekati da to neko drugi saopšti. Što se tiče Hrvatske i odnosa generalno sa Srbijom i Hrvatskom, možete računati na mene, jer ću u punoj mjeri biti posvećen tome da to budu dobri i prijateljski odnosi. Ali, vas molim, i u Zagrebu i Beogradu, samo da znate, gde prelazite granicu. I gde pokazujete dokumenta. To je na Savi, to je na Drini, to je na Uni. Samo to poštujete i nećete imati nikakvih problema sa mnom. Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.