open-navfaktor-logo
search
Uputio dopis
Komšić za Faktor: U ime države BiH niko neće prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade
Svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao bi kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.
09.12.2019. u 21:17
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je  u izjavi za Faktor da je danas uputio dopis Ambasadi Bosne i Hercegovine u Švedskoj da niko u ime države BiH neće prisustvovati sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrada u Štokholmu.

-Ne postoji ovlaštenje za bilo čije prisustvo u ime Bosne i Hercegovine ceremoniji dodijele Nobelove nagrade- kazao nam je Komšić.

U dopisu koji je uputio stoji:

-Ovim putem vas informiramo da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime Ambasade Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo, da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao bi kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada zbog kontroverznog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea neće prisustvovati ni predstavnici Hrvatske, Kosova, Albanije i Turske. 

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za sutra u Štokholmu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.