open-navfaktor-logo
search
Brčko
Komunalci dezinfikuju i kontejnere: Od početka pandemije koronavirusa na ulicama mnogo manje smeća
Od početka situacije sa koronavirusom, radnici koji rade na održavanju čistoće na ulicama u Brčko distriktu rade pod posebnim mjerama kako ne bi došli u situaciju da se zaraze, a na ulicama je primjetno mnogo manje otpada, nego što je to inače u normalnim uslovima.
16.04.2020. u 21:13
get url
text

Javno preduzeće Komunalno Brčko je odmah po proglašenju krizne situacije u Brčko distriktu BiH preduzelo brojne mjere da zaštiti zdravlje radnika tokom krizne situacije. Radnici stariji od 60 godina, pripravnici, majke sa malom djecom do 12 godina i trudnice, su na plaćenom odsustvu.

- Za dio radnika omogućen je rad od kuće. Dio radnika je u smjenskom radu, 14 dana na radnom mjestu, 14 u pripravnosti. Radno vrijeme je skraćeno za sve. Svakodnevno se vrši dezinfekcija svih prostorija preduzeća. Svaka kancelarija ima sredstvo za dezinfekciju, sastanci su svedeni na minimum, a koriste se elektronska sredstva za komunikaciju. Pojačana je zaštita za radnike koji su na terenu zbog prirode posla – kazali su nam iz ovog preduzeća.

Dodali su kako je ograničen rad sa strankama, rade samo šalteri blagajne i protokola, a i tu su uvedene pojačane mjere – ispred objekta je tunel za dezinfekciju, a prostorije sa šalterima se dezinfikuju najmanje dva puta dnevno.

- Zabranjen je ulazak trećim licima u ostale objekte preduzeća. Svi radnici moraju da nose maske i rukavice na radnom mjestu I tako dalje. Također, svi radnici na terenu imaju standardnu zaštitu u skladu sa opisom radnih mjesta, te maske, rukavice i po potrebi zaštitna odjela, naprimjer prilikom dezinfekcije kontejnera i slično. Nabavka ove opreme je konstanta, s obzirom da je nedostatak na tržištu, i čim se ukaže prilika, raspisuje se javni poziv i nabavlja oprema, ukoliko je ima u ponudi – istakli su.

FOTO: JP Komunalno Brčko

Iz JP Komunalno Brčko navode kako svako vozilo ima sredstvo za dezinfekciju, te da se sva vozila dezinfikuju svakodnevno i spolja i iznutra. To se posebno odnosi na vozila kojima se vozi smeće, ona se dezinfikuju i na deponiji i po završetku radnog vremena, te prilikom predaje smjene.

- Radnici poštuju mjere smanjenog kontakta sa drugim licima i druga uputstva koja je donijelo preduzeće i javno zdravstvo u Brčkom. S obzirom da je smanjeno kretanje građana i postoje brojna ograničenja u radu privrednih subjekata, primjetno je da je manje otpada na ulicama, ali svejedno naši radnici svakodnevno održavaju javnu higijenu i nemaju posebnih problema u radu. Ostalo odlaganje otpada je standardno, dakle nije bilo većih problema na terenu uzrokovanih ovom pandemijom kada je riječ o odlaganju otpada građana – kazali su.

Prikupljanje, transport i deponovanje otpada je uobičajeno. Jedino što je pomjereno je besplatna akcija odvoza krupnog otpada, koja se obično obavlja u aprilu, te su iz ovog preduzeća zamolili građane da dok se situacija ne normalizuje ne iznose kabasti otpad, te da će javno objaviti kaza će biti akcija.

FOTO: JP Komunalno Brčko

Na društvenim mrežama posljednjih dana kruže fotografije odbačenih zaštitnih maski i iskorištenih rukavica, međutim, iz Komunalnog Brčko ističu da takvi prizori, ipak, nisu česti.

- Građani su uglavnom savjesni, a i apelovali smo nekoliko puta da se taj otpad baca u posude za odlaganje otpada. Imaju razumijevanja za posao naših radnika. Češće su pohvale, nego kritike u posljednje vrijeme, kada je riječ o održavanju čistoće. Naša Radna jedinica "Čistoća" obavlja i sve redovne poslove poput košenja, sadnje cvijeća, orezivanja stabala, prikupljanja i odvoza otpada, te održavanja javne higijene, uporedo sa ostalim zaduženjima. Dezinfikujemo kontejnere također. Problem koji imamo i u ovo vrijeme, a i inače, jeste kopanje po kontejnerima od strane sugrađana koji traže sekundarne sirovine.

RJ "Vodovod i kanalizacija", pored redovnih poslova na proizvodnji i distribuciji vode i održavanju vodovodne mreže, zadužena je za dezinfekciju gradskih ulica, glavnih saobraćajnica, trgova, platoa, prilazima i krugovima zdravstvenih objekata u gradu, te gradskim institucijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.