open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Konačna odluka na Domu naroda, borci pozivaju da se zakon usvoji
Hamza Krkalić, član Radne grupe za izradu teksta zakona, pozvao je delegate da usvoje zakon u formi koju je predložila Radna grupa, bez odlaganja i bez amandmana
18.07.2019. u 07:55
get url
text

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović sazvao je za danas sjednicu tog doma na kojoj će delegati razmatrati zakon o borcima kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Pred delegatima je Prijedlog Zakona o demobiliziranim borcima i članovima njihovih porodica kojeg su u utorak prihvatili zastupnici Zastupničkog doma, a on propisuje 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Zakon propisuje javnu objavu jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica utvrđeno je da bi pravo po tom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe.

Zastupnički dom FBiH podržao je i rebalans ovogodišnjeg budžeta kao i predloženi zakon o njegovom izvršenju čime je osigurano 25 miliona KM za primjenu novog boračkog zakona, a danas bi ga u istom tekstu trebao odobriti i Dom naroda kako bi bilo omogućeno njegovo stupanje na snagu. 

Za sva tri zakonska rješenja, koja bi omogućila isplatu boračkih naknada, predložen je hitni zakonodavni postupak kako bi oni mogli što prije stupiti na snagu, a pripadnici te populacije ostvariti zakonima propisana prava.

Hamza Krkalić, član Radne grupe za izradu teksta zakona, pozvao je delegate da usvoje zakon u formi koju je predložila Radna grupa, bez odlaganja i bez amandmana. 

VEZANI TEKST - Krkalić: Zastupnici SDP i PDA su svojim nastupom htjeli prikupiti jeftine poene kod boraca

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.