open-navfaktor-logo
search
VSTVBiH
Konačnim disciplinskim odlukama potvrđene kazne Mahmutu Švraki i Jezdimiru Spasojeviću
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine potvrdilo je odluke drugostepenih disciplinskih komisija u predmetima protiv Mahmuta Švrake, koji je kažnjen smanjenjem plate od deset posto na tri mjeseca, i Jezdimira Spasojevića, koji je premješten s mjesta zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, te mu je izrečena javna opomena.
12.01.2022. u 15:11
get url
text

Postupak protiv Mahmuta Švrake, glavnog tužioca entitetskog javnog tužilaštva RS-a i bivšeg člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, vodio se zbog nepoštivanja rokova prilikom izbora članice Vijeća Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužilaštva u Doboju, odnosno za propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima VSTV-a.

U Odluci Vijeća, donesenoj na sjednici u decembru 2021. godine, navodi se kako je “izrečena disciplinska mjera, smanjenje plaće za iznos od deset posto na period od tri mjeseca, adekvatna i primjerena prirodi i težini počinjenog disciplinskog prekršaja, okolnostima izvršenja disciplinskog prekršaja i utvrđenom stepenu disciplinske odgovornosti na strani tuženog (eventualni umišljaj)”, te da će se njome ostvariti svrha i ciljevi disciplinskog sankcionisanja nosilaca pravosudnih funkcija.

U disciplinskom predmetu protiv Švrake istu odluku ranije su donijele Prvostepena i Drugostepena disciplinska komisija.

Švraka je 2014. godine prvi put izabran za člana VSTV-a. Odlukom Kolegija tužilaca Javnog tužilaštva Republike Srpske, reizabran je na ovu funkciju u septembru 2017., a mandat mu se završio u septembru ove godine.
Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) su ranije potvrdili da imaju u radu dvije pritužbe protiv glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Na istoj sjednici, Vijeće je odbilo i žalbu Jezdimira Spasojevića, koji se teretio za disciplinske prekršaje “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, povredu odredbi Kodeksa tužilačke etike, kao i za disciplinski prekršaj “bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva”.

Njemu su izrečene mjere premještanja s mjesta zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, te javna opomena, koje je ranije donijela i Drugostepena disciplinska komisija.

Ova mjera razlikovala se od mjere Prvostepene disciplinske komisije, koja je Spasojeviću izrekla javnu opomenu.
Kako se u Odluci Vijeća navodi, Drugostepena disciplinska komisija je pravilno utvrdila sve okolnosti od značaja za određivanje vrste i visine disciplinske mjere, te njihovim pravilnim vrednovanjem dala im odgovarajući značaj.

- Vijeće kao cjelina nije našlo okolnosti koje bi se mogle smatrati naročito olakšavajućim okolnostima na strani tuženog, a koje bi opravdale izricanje blaže ili blažih disciplinskih mjera u odnosu na izrečene - navodi se u Odluci VSTV-a, na koju ne postoji mogućnost žalbe, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.