open-navfaktor-logo
search
Poznati uvjeti
Konačno otvoren konkurs za šefove ureda Vlade KS za podršku Srebrenici i ureda za dijasporu
Agencija za državnu službu Federacije objavila je 17. augusta javni konkurs za popunu radnih mjesta šefa ureda Vlade Kantona Sarajevo za podršku Srebrenici i šefa ureda Vlade KS za dijasporu, a nakon što je Vlada početkom prošlog mjeseca podnijela zahtjev Agenciji za hitno oglašavanje javnih konkursa za popunu ova dva rukovodeća radna mjesta.
22.08.2023. u 07:59
get url
text

VEZANI TEKST - Duraković pita Uka gdje je novac za Srebrenicu, prošlo je 427 dana...

Podsjetimo, iako je Zakonom o posebnim programima KS za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN "Srebrenica", koji je usvojen još u aprilu 2022, predviđeno osnivanje Ureda Vlade KS za podršku Srebrenici najkasnije u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona, ured još nije počeo s radom.

Zakonom o Srebrenici definisane su mjere podsticaja i podrške žrtvama genocida i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima, licima sa prijavljenim prebivalištima na području ove općine, izbjeglim i raseljenim licima, povratnicima, te licima koja su se vratila sa područja Kantona Sarajevo na područje ove lokalne zajednice od institucija KS i njihovim potomcima.

Osim općih uvjeta, konkursom se traži diploma visokog obrazovanja ili druge obrazovne ili akademske kvalifikacije najmanje VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS studijskih bodova ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja pravne, upravne, ekonomske, kriminalističke ili politološke struke, najmanje sedam godina radnog staža u struci, poznavanje rada na računaru te poznavanje engleskog jezika.

Kada je u pitanju ured Vlade KS za dijasporu, on će, između ostalog, raditi na informisanju dijaspore o mogućnostima i uvjetima za zapošljavanje u KS, podsticanju povezivanja privrednika i udruženja privrednika iz zemalja u kojima živi dijaspora sa privrednim subjektima u KS, iniciranju osnivanja namjenskih finansijskih fondova ili fondacija u saradnji sa dijasporom, i podržavanju rada inovatora i inovacija iz KS i dijaspore.

VEZANI TEKST - Dizdar i Duraković posjetili pretučenog mladića u Bratuncu: Napadi na povratnike motivirani su mržnjom

Ured će također uspostaviti i voditi registar udruženja i organizacija dijaspore.

Posebni uvjeti koji kandidati moraju imati za šefa ureda za dijasporu su identični kao i za poziciju šefa Ureda Vlade Kantona Sarajevo za podršku Srebrenici, osim što nije potrebno znanje engleskog jezika, već "poznavanje jednog stranog jezika".

Više o oglašenim pozicijama i uvjetima konkursa možete pročitati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.