open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Konaković: Ako dvije liste znače dvije izborne jedinice, u problemu smo
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, nakon razgovora čelnika stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH kazao je kako se očekuje objašnjenje eksperata kada je riječ o razlici između dvije izborne jedinice i dvije izborne liste. Dodaje kako strane u razgovorima o Izbornom zakonu čvrsto drže svoje stavove u kojima se ipak očekuje neko malo popuštanje.
10.02.2022. u 14:48
get url
text

- I čini mi se da još nekog malog prostora, vremenski govoreći, ima u narednih sedam, osam, devet, deset dana koji bi mogli teoretski rezultirati ako bude nekog dogovora onda u svim onim famoznim procedurama koje se tiču izmjena Ustava, komisijskog razmatranja, javne rasprave, da bi se početkom maja, kada je plan raspisivanja izbora, mogli održati izbori po novom Izbornom zakonu, izmijenjenim Ustavom i prioritetima koje sam ja danas govorio, da svaki građanin BiH može biti kandidat na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Bit će kontakata i u narednih nekoliko dana, ali više ekspertskih - rekao je.

Prokomentirao je i ponavljanje stranaka HNS-a kako imaju podršku Venecijanske komisije za svoje stavove.

- Ta tvrdnja nije tačna i najbolje da pitate Venecijansku komisiju direktno i učesnike razgovora u Neumu direktno. Naravno da je ostavljen prostor za masovnu diskriminaciju u kojoj bi vrijednost jednog glasa bila disproporcionalna 30 i više puta u odnosu na vrijednost istog pripadnika etničke skupine u drugom dijelu BiH što je suprotno evropskim standardima i neka vam na to odgovori Venecijanska komisija. Mi jesmo očekivali da se taj model dodatno pojasni od eksperata, a ne od Čovića - rekao je Konaković.

Na pitanje da li će još biti sastanaka presjednika stranaka, Konaković je odgovorio:

- Ako se na ovim ekspertskim sastancima omoguće usaglašeni jedan ili dva modela, onda će naravno biti potrebe. Ako se ne otvori taj prostor, onda neće biti potrebe. Onda očekujemo ove protivnike pregovora da nam ponude neka rješenja za ovu zemlju jer ćemo onda biti u najvećem problemu.

Upitan je zašto je sporna formulacija pripadnik konstitutivnog bošnjačkog, hrvatskog naroda i ostali.

- Ta formulacija u najmanju ruku može biti bolja. Ta tema je otvorena - rekao je Konaković.

Na pitanje da li bi on glasao za Srbina ili Hrvata za člana Predsjedništva BiH, on je potvrdno odgovorio.

- Da. Živim za dan kada bih ja kao pripadnik etničke skupine Bošnjak, vjernik, mogao na osnovu kvalitete birati svog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Ako ćete konkretnije, ja sam bio lobista Srđana Mandića u Općini Centar u kojoj živim - rekao je Konaković.

Objasnio je razliku između dvije izborne jedinice i dvije izborne liste.

- Odlično pitanje za HNS, vrhunsko. Mi smo rekli ok, mi danas imamo dvije liste, mi danas imamo na onom vašem listiću ako glasate u FBiH lijevu i desnu stranu, piše Bošnjak, Hrvat, to se briše. Nema ultimativnog etničkog prefiksa i ultimativne pripadnosti narodu. Dakle, HNS kaže neka ostanu dvije liste. OK, šta one suštinski znače? Mogu li ja na listu 702 ispod Dragana Čovića, ako je on, hoću da budem na njegovoj strani. Tu očekujem odgovor ekspertski da li te dvije liste znače dvije izborne jedinice. Ako znače, u problemu smo. Ako ne znače, razgovarat ćemo - rekao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.