open-navfaktor-logo
search
Prečastan prijedlog
Konaković bez konkretnih odgovora o diplomi, Faktor prihvata ponudu da snimi njegov dosije
Student Fakulteta sporta i tjelosnog odgoja Elmedin Konaković, dosije broj 220/4, oglasio se jutros u vezi s navodima iz maila koji su prije nekoliko dana dobili zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, a u kojem se tvrdi da diplomu nije stekao na regularan način.
09.06.2022. u 12:07
get url
text

U svom kratkom spinovanju na Facebooku Konaković je izbjegao dati bilo koji konkretan podatak o svom studiranju. Niti jednom riječju nije opovrgao navode o navodno neregularno stečenoj diplomi. 

VEZANI TEKST - Zastupnici u Skupštini KS dobili mail u kojem se osporava validnost diplome Elmedina Konakovića

 

Elmedin Konaković, šef kantonalne stranke Narod i pravda i skupštinski zastupnik u Kantonu Sarajevo nije odgovorio na tvrdnje da mu navodno fali položenih ispita i ETCS bodova te da je jedan te isti predmet upisan kao položen dva puta, sa dva različita datuma, navodno s ciljem da mu se "namakne" broj neophodnih bodova. Između ostalog, onaj što lideriše u Kantonu nije odgovorio na sljedeća pitanja:

- Konaković je ukupno, na različite načine od 2008. do 2014. godine položio 35 ispita za šta postoji evidencija. Predmetni Nastavni plan i program sadrži šest semestara, a svaki semestar po šest predmeta, što nas dovodi do zaključka da je Konaković morao imati položenih i evidentiranih 36 ispita. Student Konaković dosije broj 220/4 je od neophodnih 180 ECTS kredita stekao 175 ECTS. Koje je objašnjenje zašto ih nema?

- Da li je u dosjeu Elmedina Konakovića evidentirano da je neophodne predmete iz prvog, drugog, petog i šestog semestra položio u 2008. godini, a predmete iz trećeg i četvrtog semestra u 2014. godini? Koje je objašnjenje za to da je predmete iz trećeg i četvrtog semestra polagao poslije predmeta iz petog i šestog semestra?

- Da li je tačno da predmet "Timski rad" uopće nije evidentiran kao položen ispit u njegovom dosjeu, iako je navodno trebao biti po tada važećem programu? 

VEZANI TEKST - Misterija Konakovićeve diplome: Fali li mu ispita u indexu, jesu li neki predmeti upisivani duplo?

 

U silabusu ovog predmeta navedeno je da se sastoji od ukupno 60 sati nastave i 15 sati vježbi.

Nastavnim planom i programom i silabusom predmeta za sticanje zvanja Bakalaureat Menadžer u sportu na FASTO propisano je da semestar ima šest nastavnih predmeta i da svaki nosi po pet ECTS kredita, odnosno 30 ECTS kredita po semestru.

Konaković je po evidencijama u 6. semestru položio i stekao svega 25 ECTS kredita, a ne obaveznih 30 ECTS kredita kako je predvidio Nastavni plan i program po kojem je stekao navedeno stručno zvanje, što nije bilo u skladu sa članom 34 a stav 3. i članom 34 e Pravila Fakulteta koja su bila na snazi tada.

Šef NiP-a nije ponudio nikakve podatke o tome, pa je i dalje otvoreno pitanje kako to objašnjava?

- Zašto je studentu Konakoviću navodno isti ispit kao položen upisan dva puta: Komunikologija u sportu 18. februar 2008. godine i Komunikologija u sportu 13. decembar 2008. godine?

- U mailu koji su zastupnici dobili, a u kojem se spori Konakovićava diploma, između ostalog se postavlja pitanje: U zapisniku inspekcije (2019. godina) se navodi da je student Konaković 2014/2015. godine upisao drugi ciklus studija kao redovni samofinansirajući student, a u zvaničnom konkursu UNSA za 2014/2015. godinu za drugi ciklus studija na FASTO nije bila uopće predviđena mogućnost upisa redovnih studenata, nego samo kao DL (Distance learning studij - učenje na daljinu) i za strane studente (konkurs je dostupan na internetu). Kako je moguće onda da bude redovan samofinansirajući student?

Ovo su samo neka pitanja koja se postavljaju u vezi s Konakovićevim studiranjem, a on nije ponudio odgovor niti na jedno od njih. Umjesto toga Konaković je pribjegao svojoj staroj oprobanoj metodi - napadu na medije koji postavljaju pitanja koja se njemu ne sviđaju. 

VEZANI TEKST - Konaković se napokon oglasio o svojoj diplomi, nije mogao a da ne spomene Sebiju Izetbegović

 

Istovremeno pojedini mediji koji se uopće nisu bavili pitanjem Konakovićeve diplome i mailom koji su dobili svi skupštinski zastupnici, sada prenose njegovo reagiranje na ovu temu. Pitanje koje se samo nameće je: Zašto? Da li ih je zvao neko iz Vlade KS i tražio da to objave, kao što u Vladi KS imaju običaj naručivati gostovanja na televizijama i novinare kao ćevape? Razumije se, tamo gdje im to prolazi i tamo gdje su možda platili takvu "uslugu". Ako jesu, samo je pitanje čijim novcem?

Konaković je pozvao i prof. dr. Sebiju Izetbegović, direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, da zajedno obiđu fakultete i izvrše uvid u njegovu i njenu dokumentaciju, a pozvao je između ostalog i Faktor da sve to snima, uključujući i dokumentaciju iz njegovog dosjea. Kontrolom dokumentacije prije svega treba da se bavi nadležna inspekcija, a u slučaju da se utvrde neregularnosti, to bi trebalo učiniti i nadležno tužilaštvo. Nadležna inspekcija, kantonalna u Sarajevu, trebala bi objasniti i to kako da su prilikom kontrole ranije zaključili da nema ničega spornog u vezi s Konakovićevom diplomom, a sada se ipak nameću brojna pitanja koja ukazuju da bi ipak moglo biti spornih ili u najmanju ruku nerazjašnjenih pitanja. 

Napomene radi, Faktor je objavio studentsku dokumentaciju Sebije Izetbegović, pa onda očekujemo da nam bude ustupljena i Konakovićeva, budući da je takvo što sam ponudio. Ako Konakoviću nedostaje druženje sa njegovom bivšom šeficom prof. dr. Izetbegović, zbog koje je novinarima slao poruke da "ne režu negove izjave, naročito tamo gdje hvali gospođu Izetbegović", zbog toga će se već morati najaviti na kapiji KCUS-a. 

Faktor cijeni da je Konakovićeva ponuda da izvršimo uvid i snimimo njegov dosije na FASTO-u "prečasna, prehrabra i prepoštena", stoga ponudu vrlo rado prihvatamo i očekujemo da nas obavijesti o terminu. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.