open-navfaktor-logo
search
Predmet "Pečat"
Konaković "bez svijesti", ali na sve je ljut: Obrušio se i na portparolku Tužilaštva KS, samo o Katici i Tegeltiji šuti
Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo, posljednja je u nizu onih nad kojima Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini KS, iskaljuje svoj bijes kada nije sve po njegovoj volji. 
12.05.2020. u 18:46
get url
text

Nakon što je danas sam objavio da je obustavljena istraga protiv njega u predmetu "Pečat", mediji su tražili zvaničnu potvrdu Tužilaštva KS. 

Portparolka Bavčić koja, kao što svako može i pretpostaviti, takve informacije saopćava nakon što od tužilaca dobije odobrenje i obrazloženje šta može iznijeti u javnost, medijima je dala sljedeću izjavu: 

 - Postupajući tužilac donio je odluku o obustavi istrage budući da nije bilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni imao svijest o protivpravnosti djela. Na ovu odluku podnosilac prijave ima pravo žalbe u roku od osam dana od dana prijema obavijesti.

Međutim, tom izjavom, bez ikakvog razloga, Bavčić je postala nova meta Konakovićevih iživljavanja na Facebooku, a po starom dobrom običaju nije zaboravio ponoviti i svoje sulude tvrdnje kako mu mediji tobože nešto pakuju. 

Faktor je danas tražio da nam Tužilaštvo dostavi integralno obrazloženje o obustavi istrage, ali nam je rečeno da taj dokument ne možemo dobiti, jer nismo strana u postupku te da Tužilaštvo nije ni obavezno da ga predoči javnosti. 

- Je l' neko vršio pitisak na njih da ne potvrde optužnicu, iako sam počinio djelo, pa ona kaže da ga kao "nisam bio svjestan"? - piše, između ostalog, Konaković. 

Dok Konaković zabavlja fanove na Facebooku zamjenom teza, pitanje koje bi se ovdje zaista moglo postaviti je upravo to - da li je neko vršio pritisak na Tužilaštvo KS? Jer obrazloženje zbog kojeg je istraga obustavljena je potpuno suludo.

U Konakovićevom maniru konstantnih pretpostavki, isto tako bismo mogli nagađati i poigravati se sa činjenicom da bi taj neko ko je "vršio pritisak" da se optužnica ne podigne mogao biti bivši ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, kojeg je na tu funkciju dovela Konakovićeva stranka Narod i pravda. Ili bismo beskonačno mogli nagađati, pa u Konakovićevom maniru pretpostaviti da je "vršio pritisak" lično Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV)?!

Naime, Katica je bio šef Kabineta Milana Tegeltije prije nego je postao ministar, a nakon smjene Vlade Edina Forte, on se i vratio da radi kod Tegeltije. Upravo Katica čini neraskidivu sponu između VSTV-a, koji upravlja pravosuđem, s jedne i Konakovića s druge strane. 

Ukoliko bismo dalje nastavili s pretpostavkama, kao što to Konaković čini, onda se možemo prisjetiti i da je Tegeltijina favoritkinja i preporuka bila da se upravo sadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija imenuje na tu poziciju. O tome je pisao Žurnal. Pa bismo tako mogli pretpostavljati u nedogled, između ostalog, mogli bismo se zapitati i zašto nema tužilačkog epiloga brojnih drugih afera u koje je upleten Konaković direktno, kao i drugi kadrovi NiP-a? Da li neko, imajući u vidu sve navedeno, zaista "vrši pritisak" na Tužilaštvo? 

I na kraju krajeva, da li je zaista sada ovo opravdanje i svima drugima koji budu osumnjičeni za neko krivično djelo da kažu kako nisu bili svjesni šta čine?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.