open-navfaktor-logo
search
Kockanje s BiH
Konaković bi da formira "pravne timove" za HE Buk Bijela, a Dodik godinama blokira Komisiju za državnu imovinu
Predsjednik stranke Narod i pravd Elmedin Konaković izjavio je kako je sa čelnikom Saveza nezavisnih socijaldedmokrata Miloradom Dodikom dogovorio "sastanak pravnih timova koji bi se bavili pitanjem eventualne izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drina".    
05.02.2023. u 07:46
get url
text

VEZANI TEKST - Ambicije "Trojke" ispred interesa države: Je li Dodiku obećano štetno ekonomsko širenje Srbije na teritoriji BiH

Konaković nije precizirao čiji bi to bili pravni timovi, stranački ili u ime državnih, odnosno entitetskih institucija. 

- Pitanje HE Buk Bijela je pitanje državne imovine, to je definisano odlukom Ustavnog suda BiH. Čudi me da se sada spominje formiranje pravnih timova kada postoji Komisija za državnu imovinu čiji je osnovni zadatak izrada nacrta zakona o državnoj imovini. 

No ona je već duže vremena blokirana, nije popunjena iz bh. entiteta Republika Srpska - kaže za Faktor Dževad Mahmutović (SDA), profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli i član Vijeća naroda RS-a, i naglašava:

- Suludo je da stranački timovi Konakovića i Dodika razmatraju pitanja suvereniteta, integriteta i nezavisnosti države BiH. Ne mogu se stranke o tome dogovarati, to mogu samo institucije. Ili će, kako se očekuje, visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti zakon o državnoj imovini, a koliko će štititi BiH, tek ćemo vidjeti. 

Šta se dešava sa Komisijom za državnu imovinu, objasnio nam je njen predsjednik Džemail Ćibo.

VEZANI TEKST - Dodik o "Osmorki": Ovoga puta smo za pregovarače dobili garnituru ljudi iz Sarajeva koja kaže OK

- Od 2018. godine institucije RS-a ne žele imenovati članove Komisije. Posljednja sjednica je održana je još prije šest-sedam godina. Osnovna misija Komisije je izrada nacrta zakona o državnoj imovini. S obzirom na to da na opstrukcije iz RS-a očito je da ne žele da se organ na nivou BiH bavi ovim državnim pitanje. Predlagali smo smanjenje broja članova kako bi se konačno počelo raditi, ali džabe. Vijeće ministara je stalno prolongiralo rokove za popunu Komisije i to traje godinama - rekao je Ćibo.

Nefunkcionisanje Komisije ima negativne posljedice na brojne infrastrukturne projekte.

- Na čekanju je više od 300 zahtjeva za regulisanje raspolaganjem državnom imovinom sa cijelog prostora BiH. Realizacija projekata čeka godinama, nerijetko i zbog svega nekoliko stotina kvadratnih metara - podvlači Ćibo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.