open-navfaktor-logo
search
Predsjednik NiP-a
Konaković dan nakon protesta za Dodika: Kompromisi nužni upravo sa onima koji negiraju naša stradanja
Predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, oglasio se objavom na Facebooku, samo dan nakon što su pristalice Milorada Dodika izašle na proteste na više lokacija na međuentitetskoj liniji u BiH.
02.09.2023. u 19:54
get url
text

- Naš narod je ponosan na svoju bogatu historiju. U isto vrijeme je osjetljiv i ranjiv na neke teške i bolne događaje iz prošlosti. Posebno su teška sjećanja na stradanje našeg naroda tokom agresije na BiH. Ta sjećanja bude emociju, tugu, bol zbog činjenice da nije bilo pravde i da nisu odgovarali svi oni koji su počinili strašne zločine. Političarima je lako instrumentalizirati nezadovoljstvo, strahove i sukobe za vlastite potrebe. Lako je probuditi instinkte, sjećanja, emocije. Tim se plaštom ogrnu kad god zatreba. U kampanjama, raspravama, na političkim i raznim drugim skupovima - naveo je Konaković.

Uglavnom oni koji to najčešće rade, dodao je predsjednik NiP-a, ne nude kvalitetna rješenja jer rješenja su moguća samo ako postoji dijalog, dogovor i kompromis.

- Dijalog i kompromis, na našu žalost, nužni su upravo sa onima koji negiraju naša stradanja, na našu prošlost i hostoriju ne gledaju isto, lažima zatrpavaju notorne činjenice i dokaze. To je realno baš teško, al’ u isto vrijeme ne postoji druga opcija u zemlji koju je Dejtonski sporazum natjerao na konsenzus. Vrijeme zamrznutog konflikta mnogo nas je koštalo. Prva smo zemlja svijeta po odlasku ljudi. U vrhu svih svjetskih lista korupcije. Zato iskreno mislim da je veliko dostignuće pet zakona važnih za EU put usvojenih u Parlamentu BiH - napisao je Konaković.

Približavanje EU, eventualno otvaranje pregovora koje je sve izglednije, novi projekti, grant sredstva, pristup zajedničkom tržištu, više integracija prije članstva, navodi Konaković, su procesi koji će popraviti uslove života, povećati plate, ostaviti mlade ljude u BiH, možda će neke koji su otišli vratiti.

- Plašt naše historije može nas privremeno sakriti od odgovornosti. Na kraju ćemo ipak položiti račune o tome šta smo konkretno uradili. Patriotizam bi nas trebao natjerati da radimo korisne stvari za državu, treba nam biti korektiv i motiv da radimo, nikako da se iza njega krijemo. Funkcionalnost institucija i pomaci naprijed naš su zadatak. Busanje u prsa patriotska bez konkretnih rješenja donosi glasove, mandate i velike plate samo političarima - zaključio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.