open-navfaktor-logo
search
U New Yorku
Konaković i Borrell razgovarali o političkoj situaciji i reformskom procesu u BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u New Yorku, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom Fontellesom. 
19.09.2023. u 21:44
get url
text

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, reformskom procesu i ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Konaković je tom prilikom ponovio čvrstu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za nastavak ispunjavanja uvjeta na putu ka članstvu u EU, te ocijenio da je kandidatski status donio Bosni i Hercegovini značajne pozitivne pomake u ispunjavanju obaveza kroz usvajanje nekoliko važnih zakona koji se odnose na provedbu 14 ključnih prioriteta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podsjetivši da vanjska politika BiH prati vanjsku i sigurnosnu politiku EU, izrazio je nadu da će EU prepoznati postignuti napredak i razmotriti mogućnost skorog donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora.

Borrell je pozdravio dosadašnje rezultate i napredak koji je BiH postigla na ispunjavanju svojih obaveza iz procesa europskih integracija te ponovio da je EU opredijeljena za perspektivu ulaska BiH u EU. Pozvao je bh. vlasti da intenziviraju svoje napore i postignu dodatni napredak u reformskim procesima.

Konaković se također sastao i sa ministrom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i vjere Republike Argentine Santiagom Cafierom. Argentinska strana informisala je delegaciju BiH da je 5. septembra 2023. godine donesena odluka o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.