open-navfaktor-logo
search
Tehničke izmjene Izbornog zakona
NiP, Naša stranka i SDP o odluci Schmidta: Da napokon odlučuju glasači, a ne brojači
Faktor
26.03.2024. u 17:53
get url
text
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković pozdravio je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona.
- Pozdravljam odluku visokog predstavnika. Zaštita izbornog integriteta važan je proces za demokratiju u našoj zemlji. Da napokon odlučuju glasači, a ne brojači - naveo je Konaković.
Nakon Konakovića, oglasila se i njegova stranka Narod i Pravda ističući da se oni od svojih političkih početaka snažno zalažu za jačanje izbornog integriteta, te da u tom smislu mogu  samo pozdraviti odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je to konačno omogućeno.
- Svjedočili smo iz izbornog procesa u izborni proces da se dešavaju različite malverzacije, te smo u jednom trenutku došli do toga da uopće nije bitno kako građani zaista glasaju već je postalo bitno ko ima kontrolu nad biračkim odborima, izbornim komisijama i brojanjem glasova.
Sve to utjecalo je negativno na cjelokupan izborni proces, građani su gubili vjeru da je išta moguće promijeniti izborima, što je utjecalo na sve manju izlaznost birača - saopćili su iz NiP-a.
Djelovanje visokog predstavnika bilo jedino rješenje
Uvođenje modernih tehnologija i drukčiji način formiranja biračkih odbora konačno, kako ističu, vraćaju nadu da su mogući pošteni i fer izbori i da je ponovo bitno kako građani glasaju. Bilo bi, dodaju, svakako nemjerljivo bolje da su domaći politički akteri uspjeli sanostalno iznaći rješenje.
- Ovom pitanju smo posvetili značajnu pažnju pokazavši spremnost na kompromis i uvažavanje svih stavova koje imamo u Bosni i Hercegovini. Nažalost, postalo je očigledno da pojedine političke strukture ne žele na bilo koji način unaprijediti izborni proces te je djelovanje visokog predstavnika bilo jedino rješenje u ovom trenutku - dodali su.
Istakli su da svakako pozivaju sve političke aktere u BiH "da ove izmjene koje je nametnuo visoki predstavnik shvatimo kao prvi korak na putu dodatnog jačanja izbornog procesa kao temelja svakog demokratskog društva".
- Jasno uočavamo potrebu i za dodatnim unapređenjem izbornog procesa i to domaćim političkim liderima ostavlja dovoljno prostora da u narednom periodu preuzmu odgovornost.
Odbacujemo sve navode da su ove izmjene usmjerene protiv bilo kojeg naroda ili bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine.  Pošteni i fer izbori u interesu su svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine, a svaka opstrukcija na tom putu direktno je ugrožavanje osnovnih prava građana - zaključili su iz NiP-a.
Povodom odluke Schmidta reagovala je i Naša stranka.
- Pozdravljamo odluku visokog predstavnika koja se odnosi na tehničke izmjene Izbornog zakona a tiču se uvođenja skenera, identifikacije birača i videonadzora. To će doprinijeti poštenijem izbornom procesu za koji se borimo. Podsjećamo da ni Naša stranka niti iko od stranaka Trojke nije imao problem s tim da izmjene u istom obliku u kojem su nametnute usvoji, ali za to nije bilo volje kod drugih stranaka - naveli su i dodali:
- Smatramo da svako protivljenje ovim izmjenama govori samo o namjerama onih koji se protive jer na taj način pokazuju da se služe neregularnostima tokom izbornog procesa kako bi sebi nezakonito priskrbili političku moć. Ovom odlukom tako stižemo do vlasti koja je izabrana a ne ukradena. Osigurano je da rezultati izbora napokon odražavaju stvarnu volju birača!
Značajan iskorak koji se mora pozdraviti
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema. Jedan od temeljnih demokratskih principa, kako navode, jeste da građani biraju i mogu biti birani na ravnopravnim osnovama, bez intervencija i manipulacija njihovom voljom.
- Nažalost, malverzacijama i zloupotrebama izbornog procesa i falsifikovanju volje glasača smo svjedočili na svim izborima, u sve većem intenzitetu iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. Iako ostaje žaljenje što paket integriteta nije usvojen od domaćih aktera, uvođenje savremenih tehnologija je ipak značajan iskorak koji se mora pozdraviti.
U pregovorima oko izmjena izbornog zakona BiH, SDP BiH i stranke Trojke su nastupale posvećeno i iskreno, nudeći rješenja i tražeći kompromis. Tako ćemo nastaviti da djelujemo i u svim daljim procesima - naveli su i dodali:
- Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak, te da zajedno radimo na svim drugim pitanjima, čije rješavanje je nužno za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.
Sigurni smo da će uvođenje izbornih tehnologija vratiti povjerenje građana u izborni proces. Presudno je važno je da nastavkom zajedničkog rada na kreiranju sigurnog, stabilnog i razvijenog društva, činitelji političkog poretka vrate povjerenje građana u domaće političke strukture.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.