open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Konaković: Imena u sigurnosnim agencijama medijske spekulacije
U prostorijama SDP-a u Sarajevu stranke "Osmorke" su u punom kapacitetu imale redovni radni sastanak. 
13.01.2023. u 12:50
get url
text

Elemedin Konaković (NiP) i Edin Forto (Naša Stranka) su za N1 komentarisali formiranje vlasti na državnom nivou, raspodjelu ministarskih pozicija, funkcije državnih agencija i formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Na pitanje da li su poznata sva imena za ministarske pozicije koje se odnose na sigurnosne agencije, Konaković je kazao:

- Nijedno se ime ne zna. Napravili smo prvi draft sa HDZ-om i SNSD-om sinoć i vratili balans u brojevima. Sada unutar koalicije kreću razgovori. O imenima nema riječi, sve su spekulacije iz medija - kazao je.

Oko formiranja vlasti u Federaciji BiH, Konaković kaže, s obzirom na to da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda, da će podržati prijedlog SDA za predsjednika / potpredsjednika FBiH. To će biti Refik Lendo.

- Federacija ima zaplet zbog izmjena Izbornog zakona visokog predstavnika. "Osmorka" ostaje u punom kapacitetu na tom nivou (na državnom nemaju, NES i SBiH napustile koaliciju na državnom nivou). Očekujemo sastanke sa HDZ-om i tom koalicijom kako bismo precizirali detalje te kako bismo uspostavili vlast. SDA je opredijeljana za blokade, a mi za funkcionisanje i nadam se da će razum prevladati. Ne zagovaram da blokiramo njihov izbor iako su te ruke pokradene i tu apelujem na Tužilaštvo. Formalno je tamo 13 ljudi i legitimni su i prijedlog koji dođe iz SDA treba podržati i vidjeti da li će oni podržati ovu vladu. Ako on (Lendo) odluči da ovakvu vladu i Novalića pokuša ostaviti naredni neki period, i na njega sručiti odgovornost zastoja u važnim reformskim procesima - kaže Konaković.

Edin Forto je naglasio da iako među strankama ima neslaganja i da se stvara slika kako se se samo žele raspodijeliti ministarske  fotelje, Naša stranka želi depolitizirati neke funkcije i tamo imenovati kompetentne ljude, prenosi N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.