open-navfaktor-logo
search
Krivično djelo?
Konaković javno priznao: Ja sam "zarobio" pečat Skupštine Kantona Sarajevo!
Poslovnikom Skupštine KS u članu 5. jasno je precizirano ko je zadužen za čuvanje pečata
30.12.2019. u 12:32
get url
text

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković danas je na press konferenciji u Sarajevu priznao da je "on zarobio pečat Skupštine Kantona Sarajevo".

-Pečat je zarobljen. Ja sam uzeo pečat, mi smo zarobili pečat, on je na sigurnom i zaštićen je- kazao je Konaković.

Poslovnikom Skupštine KS u članu 5. jasno je precizirano ko je zadužen za čuvanje pečata.

-Skupština ima pečat u skladu sa zakonom. O čuvanju i upotrebi pečata stara se sekretar Skupštine.

 

Ako je suditi po Konakovićevom priznanju da je "on zarobio pečat", to bi onda u slobodnom prijevodu značilo da je kao skupštinski zastupnik nezakonito uzeo pečat od sekretara Skupštine, koji/a je jedina nadležna za čuvanje. Da li ga je "oteo" ili ga je ona sama predala, pitanja su koja smo uputili Amni Kulovac-Šetkić, koja obavlja funkciju sekretara.  Iz odgovora saznat ćemo ko je u konkretnom slučaju eventualno počinio krivično djelo- Konaković ili Kulovac-Šetkić. 

Čak da je i Danijela Kristić predsjedavajuća, kako je to odlučio Elmedin Konaković, i u tom slučaju on ni u kom slučaju ne bi mogao biti taj koji raspolaže pečatom i odlučuje o njegovom korištenju, nego Kristić. 

U članu 17. Zakona o pečatu KS, primjera radi, kaže se "funkcioner koji rukovodi organom uprave ili službeno lice" je ovlašteno da čuva i brine o upotrebi pečata. Skupština nije organ uprave, nego organ vlasti, što znači da predsjedavajući, ko god on bio, a pogotovo ne bivši predsjedavajući, ne može odlučivati o pečatu na bilo koji način. Međutim, čak i bez tog člana, jasno je ko treba da prine o pečatu, a to je sekretar Skupštine kako je i propisano Poslovnikom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.