open-navfaktor-logo
search
Trojka izigrala profesora
Konaković: Lično ću potpisati krivičnu prijavu protiv Rimca i aktera afere Gavrankapetanović
Nakon što federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu oglasio se predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.
21.02.2024. u 16:08
get url
text

VEZANI TEKST - Rimac nije dao saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića

- Ministar Rimac je negirao presude sudova u našoj zemlji u istom predmetu kroz koji je prošao prof. dr. Gavrankapetanović u Općoj bolnici.

Grubo je, svjesno, zanemario stav resornog kantonalnog ministarstva koje je poslalo tumačenje da je diploma fakulteta važnija od certifikata. Pogodovao je interesnim grupama koje se protive dolasku Gavrankapetanovića na KCUS - navodi Konaković.

Podsjeća kako je "ministar Rimac pobjegao i kod smjene Sebije Izetbegović sa mjesta direktorice KCUS-a, njegov posao morao je završiti premijer u skladu sa svojim nadležnostima".

- Tad je već bilo jasno da Rimac nije došao da uvede red, a da li je imao lični interes moraju utvrditi nadležni organi. Bodnaruk, Čerkez i još neki uposlenici su imali svoje prste u ovoj, slobodno je možemo nazvati, aferi.

Već dugo vedre i oblače u Ministarstvu, bez obzira na to ko je vlast. Lično ću potpisati krivičnu prijavu odmah po povratku u BiH protiv svih aktera na čelu sa ministrom Rimcem - poručuje Konaković.

VEZANI TEKST - Kako su presušile Trojkine suze za Ipetom: Valjao je kao maskota opozicije, ali nema "papir" da mu prepuste KCUS

Predsjednik NiP-a Konaković je samo "zaboravio" napomenuti da je onaj "posao koji je morao završiti premijer" umjesto ministra Rimca na sudu dobio i kvalifikaciju - nelegalno, suprotno zakonima. Pa je sud naložio da premijer Nermin Nikšić sve vrati u prvobitno stanje, tačnije da vrati Nadzorni odbor KCUS-a koji je nelegalno smijenjen, a što do danas nije učinjeno. 

Kako je Trojka počela, tako i nastavlja, samo što sad nije riječ o Sebiji Izetbegović, već o Ismetu Gavrankapetanoviću, gdje uposlenici Ministarstva zdravstva FBiH nisu bezgrešni u ovoj priči, ali nisu ni presudni faktor koji je odlučio da Gavrankapetanović ne dobije saglasnost. One što su donijeli odluke Konaković ipak treba potražiti u redovima svoje stranke, a ponajprije u SDP-u. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.