open-navfaktor-logo
search
MVPBiH
Konaković na 21. Doha Forumu: Želimo graditi svjetliju budućnost
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvuje od 10. do 11. decembra, na poziv premijera i ministra vanjskih poslova Države Katar Mohammeda bih Abdulrahmana bin Jassima Al-Thanija, na 21. Doha Forumu u Kataru.
11.12.2023. u 13:46
get url
text

21. Doha Forum pod nazivom "Izgradnja zajedničke budućnosti" prilika je za razmjenu ideja i pogleda na najvažnija regionalna i međunarodna pitanja, globalne promjene, sigurnosne izazove, ekonomsku politiku i razvoj te tehnologiju i održivost.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH saopćeno je da je u okviru Foruma Konaković učestvovao na panelu "Ka slojevitom svijetu: Preispitivanje saveza".

U svom obraćanju Konaković je naglasio da danas živimo u svijetu koji se najbrže mijenja u istoriji čovječanstva, gdje se iznenada pojavljuju izazovi, koji u mnogim slučajevima imaju globalni uticaj. Osvrnuo se potom na euroatlantski put BiH, geopolitički značaj Zapadnog Balkana, Berlinski proces i regionalnu saradnju.

- Posebno je ocijenio prednosti i geopolitički značaj naše zemlje navodeći kao primjer glavni grad Sarajevo, mjesto gdje se susreću Istok i Zapad i koji svake godine posjećuje hiljade turista iz svih dijelova svijeta. Kada je riječ o evropskom putu BiH, ministar je naglasio značaj i prednosti proširenja EU u kontekstu sigurnosnih izazova istaknuvši da se pristup proširenju kod 27 članica EU promijenio uslijed rata u Ukrajini. Ponovio je da Bosna i Hercegovina članstvo u EU vidi kao šansu za trajni mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet - navodi se u saopćenju.

Uzimajući u obzir da je regionalna saradnja kamen-temeljac političkog okvira EU za Zapadni Balkan Konaković je u svom obraćanju podsjetio na Berlinski proces kao okviru saradnje koji je kompatibilan sa procesom evropskih integracija.

Naglasio je prednosti regionalne saradnje u oblasti ekonomije, kada je riječ o funkcioniranju Zajedničkog regionalnog tržišta, pristupu fondovima, privrednoj saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, otvorenim granicama, transportu te usklađivanju privrede sa standardima i praksama EU.

- Još jednom je ponovio da BiH želi biti dio EU i u tom smislu naglasio značaj dijaloga i kompromisa u cilju izgradnje svjetlije budućnosti, kako u našoj zemlji, tako i u slučaju Ukrajine i Gaze. Podsjetio je na primjer BiH, gdje i sam ima težak zadatak, sjediti svaki dan s onima koji negiraju genocid i slave ratne zločine i zločince jer je opcija kompromisu konflikt. Poručio je da nije lako, ali želi uspjeti i graditi svjetliju budućnost za sve ljude u BiH, što može poslužiti kao primjer i Ukrajini i Rusiji kao i Palestini i Izraelu - dodaje se u saopćenju.

Na 21. izdanju Foruma u Dohi, dijaloškoj platformi koja predstavlja različitost gledišta, perspektiva i interesa ljudi širom svijeta, okupili su se vodeći svjetski zvaničnici, politički i poslovni lideri te predstavnici civilnog društva kako bi razmijenili mišljenja, ideje i vizije vezane uz teme Foruma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.