open-navfaktor-logo
search
Neprihvatljivi zahtjevi
Konaković nakon povlačenja zakona i odluka: Sjednica VMBiH bila korektna s obzirom na to koliko smo posvađani
Iz predloženog dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine povučen je Nacrt zakona o sudovima zbog stava predstavnika iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), potvrdio je novinarima nakon sjednice Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.
03.10.2023. u 17:52
get url
text

Zahtjevi iz RS-a o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH su neprihvatljivi, kazao je također navodeći da su još neke predložene odluke povučene, ali i da će oni koji blokiraju procese u BiH morati objasniti javnosti vlastite postupke.

- Šteta je što gubimo vrijeme, što još jednom zakon iz 14 prioriteta nije bio na dnevnom redu, a koji bi bio jako, jako važan u Izvještaju o BiH. I da onda razgovaramo o stvarima o kojima se u ovom zakonu ne slažemo, a to su sjedište i sama nadležnost suda. Nismo došli do materije nego smo zbog političkih razloga danas ponovno skinuli taj zakon s dnevnog reda. Nije prošla ni odluka o korištenju rezerve za prihvatanje nabavke helikoptera, ali to pitanje mi se čini rješivo - rekao je Konaković.

O njegovoj komunikaciji s liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom, Konaković kaže da nije onakva kakva je bila prije uvreda, a da je raniji njegov odlazak kod Dodika, zbog kojeg je trpio i kritike u javnosti, imao za cilj normalizaciju procesa. Konaković tvrdi da je čovjek komunikacije, ali i da reaguje kad neko pretjera prema njemu ili prema državi BiH.

Današnja sjednica Vijeća ministara BiH bila je ipak korektna "s obzirom na to koliko smo posvađani ovih dana", cijeni Konaković obrazlažući da je odobreno petnaestak-dvadesetak materijala, među njima i materijal o isticanju zastave EU-a, odluke koje se odnose s usklađivanjem s evropskom regulativom i slično.      

- Ne znam šta nam svima donose uvjetovanja i ultimatuimi, mislili smo da toga neće biti. Još jednom mogu ponoviti – pred nama su milijarde eura i konvertibilnih maraka pomoći Bosni i Hercegovini, evropskom putu. Od nas se očekuje da taj novac zaslužimo i da ga onda koriste građani Bosne i Hercegovine. Ali bojim se da će nas ovakvi ultimatumi udaljiti od boljeg života građana BiH. Apelujem da te stvari ne rade ni Dodik ni ostali političari u Bosni i Hercegovini - riječi su ministra vanjskih poslova BiH.

On najavljuje da će javnost uskoro dobiti informacije o šest milijardi eura Evropske unije za zapadni Balklan.

- Ponovit ću još jednom, ubrzo ćete dobiti informacije o novih šest milijardi eura za zapadni Balkan u naredne tri godine, od kojih su četiri milijarde projektne, a dvije milijarde grant. Govori se naravno o starom okviru od 14,5 milijardi na sedam godina i o IPA fondovima u iznosu od 30  milijardi; govorimo o 50 milijardi eura koji bi trebalo da budu implementirani na prostoru zapadnog Balkana.

Dio toga će doći u Bosnu i Hercegovinu, u svaki njen dio, pa mislim da nema ništa prioritetnije za nas političare u ovom trenutku. Svaka akcija koja nas udaljava od ovoga i to kad je Evropa, nakon što je prema nama bila nepravedna, napokon se otvorila, shvatila da bi mi trebali da budemo dio tog prostora, e sad bismo se mi zatvarati i odbijali takve šanse. Mislim da bi to bila istorijska greška - rekao je Elmedin Konaković nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.