open-navfaktor-logo
search
U posjeti
Konaković: Nismo došli da provociramo; Nikšić: Banja Luka je BiH, nije Srbija, žao mi je što su prevareni
Ministri vanjskih poslova i prometa i komunikacija BiH Elmedin Konaković i Edin Forto te premijer FBiH Nermin Nikšić boravili su danas u Banjoj Luci, u sjedištu SDP-a povodom Dana državnosti BiH, a nakon što je MUP RS zabranio održavanje akademije povodom ovog dana u hotelu Marriot.
25.11.2023. u 16:04
get url
text
Konaković i Nikšić

Ispred SDP-a dočekali su ih bivši borci Vojske RS-a koji nisu javili skup niti im je isti bio odobren, ali policija nije reagirala. Konaković, Forto i Nikšić su dočekani zvižducima i uzvicima, a tokom sastanka učesnici skupa su puštali pjesme o Srbiji, javlja N1.

Novinarka iz Banje Luke postavila je pitanje Konakoviću "da li je došao u Banjaluku da provocira?", on je odgovorio: "Nismo došli da provociramo, ovo nije poruka koja bi trebala smetati bilo kome. Ovo je poruke da je ovo jedan od najljepših bh. gradova. Nema razloga da neko bude nesretan ili nezadovoljan našim dolaskom."

Nikšić je poručio kako mu je "žao što je ove ljude neko prevario".

- Oni su izgubili u Drugom svjetskom ratu, partizani su porazili četnike. Banja Luka je BiH, nije Srbija. Žao mi je što su prevareni - kazao je.

Na konstataciju novinarke da je on "u Republici Srpskoj", odgovorio je: "RS je u BiH, znate li. Žao mi je što ste vi u zabludi. U Srbiju kada idete, idete kao Bosanski s bh. pasošima."

Podsjetimo, nenajavljeni skup bivših boraca VRS krenuo je ispred zgrade m:tela, kratko su se zaustavili ispred hotela Marriot kako bi, kako su naveli, provjerili da li ima neko unutra, te su otišli ispred SDP-a. Puštali su pjesme o Kosovu, zatim "Raduj se srpski rode", "Marš na Drinu" te uzvikivali "Ovo je Srbija" i "Živjela Srbija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.