open-navfaktor-logo
search
Kantonalna politika
Konaković ostanak u SDA uvjetovao eliminiranjem Čampare, danas skupa predvode "građanske stranke"
iPhone 6 se na tržištu pojavio u septembru 2014. godine. Imao je 4,7-inčni display, 16 GB RAM-a, kameru od osam megapiksela, te opciju koja kantonalnim zastupnicima mijenja stranački dres.
10.10.2020. u 13:57
get url
text

Ta je funkcija testirana nekoliko mjeseci kasnije, kada je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) pri napuštanju stranke sa čije je liste osvojio mandat poželio upravo taj model. Svoju želju je podijelio sa dvojicom dotadašnjih političkih oponenata i ubrzo je otkrio da funkcija zaista radi. Istovremeno je uz iPhone 6 dobio i novi stranački dres, isti onaj kojeg su nosili spomenuti oponenti sa kojima je podijelio čežnju za tim uređajem i koji su nesebično investirali u ispunjavanje želje svog budućeg stranačkog kolege.

Logično je da se nametne pitanje zbog čega su iPhone 6 iz 2014. godine, kantonalni zastupnik i dvojica darežljivih kolega relevantni za spominjanje u 2020. godini. Za razliku od iPhonea 6, koji više nije aktuelan, trojica aktera ove priče jesu. Sva trojica su danas kantonalni zastupnici. Jedan se uz mnogo poteškoća trudi pročitati napisana zastupnička pitanja, drugi je postao jedna od zvijezda "građanske opcije", a treći se također probija na vrh liste omiljenih zastupnika lijevo orijentiranih glasača. Sva trojica se deklariraju kao časni, pošteni, hrabri i na beskompromisnu borbu za interese građana spremni zastupnici.

Skupština Kantona Sarajevo

Apple je u međuvremenu lansirao desetak modela, a politička previranja, stranački transferi i prekompozicije skupštinskih većina ostali su svojstveni političkoj sceni u KS. Aktuelna opozicija u petak je predala 18 potpisa za smjenu Vlade KS, a "nosioc liste" je Aljoša Čampara, sada već bivši član Stranke demokratske akcije (SDA).

VEZANI TEKST - Jednoglasna odluka: Aljoša Čampara isključen iz SDA

Lista koja zagovara povratak "građanske vlade" simbolično počinje Čamparom, a završava se Elmedinom Konakovićem, također bivšim članom SDA. Već nekoliko mjeseci Konaković najavljuje smjenu Vlade i to glasovima časnih, poštenih, moralnih, vrijednih i hrabrih zastupnika koji namjeravaju mijenjati političku paradigmu u KS. U tu skupinu je, očigledno, ubrajao i Čamparu. Da je iste epitete trebao dijeliti krajem 2017. ili početkom 2018. godine, teško da bi barem jedan od njih pripao Čampari.

U tom periodu, u kojem je Konaković još uvijek bio član SDA, jedan od njegovih uvjeta za ostanak u stranci bio je upravo eliminiranje Čampare iz njenih rukovodećih struktura. Konakovićevi zahtjevi nisu uspunjeni, napustio je SDA, osnovao svoju stranku i sa njom, predvodeći "građanske stranke", eliminirao SDA iz kantonalne vlasti nakon Općih izbora 2018. Taj period je obilježen upravo verbalnim sukobima Konakovića i Čampare u skupštinskoj sali, ali i u medijima i na društvenim mrežama.

U međuvremenu je kantonalna vlast promijenjena, a Čampara se u očima još uvijek aktuelne opozicije isprofilisao u personifikaciju sistema kojeg su navodno namjeravali mijenjati. Godinu dana kasnije je, potpisom na inicijativu za smjenu Vlade KS, u istim tim očima postao progresivna alternativa sistemu čiji je integralni dio bio više od jedne decenije. Naprasna prihvatljivost Čampare kao političkog partnera ne dovodi u pitanje samo standarde na osnovu kojih se neko kvalificira među "progresivnu građansku opciju" već i motive kojima su obrazlagani sukobi koji su doveli do napuštanja ili izbacivanja spomenutih kantonalnih zastupnika iz SDA.


VEZANI TEKST - Čampara: Vlada KS je Konakoviću nezakonito prebacila 325.000 KM

Od Aljoše Čampare, novogradske SDA, bjelašničkog teleta bez fiskalnog računa i komunalnih dugova ilidžanskih hotela, koji su korišteni kao argumenti za napuštanje stranke, retorika Elmedina Konakovića se s vremenom reducirala gotovo isključivo na kritikovanje bivšeg stranačkog šefa Bakira Izetbegovića i tumačenje državnih, nacionalnih i regionalnih pitanja. Vlastita tvrdnja da je sa Izetbegovićem imao "korektan odnos" lišen bilo kakvih nesuglasica, Konakovića nije spriječila da se redovnim kritičkim tumačenjem postupaka predsjednika SDA iz kantonalnih skupštinskih klupa barem u javnom diskursu izdigne na viši nivo.

Još u periodu u kojem je superlativima koje danas koristi opisujući Narod i pravdu govorio o SDA, a u kojem je identične optužbe koje danas fakturiše SDA-u upućivao SDP-u, u Konakoviću se razvijala ambicija o preuzimanju pozicije "bošnjačkog lidera". Svjestan da ga pedigre, obrazovanje i kapaciteti ne smještaju baš na vrh liste potencijalnih nasljednika Bakira Izetbegovića na čelu SDA, odlučio se okružiti dovoljno (ne)ostvarenim stranačkim kolegama koji neće biti u stanju dovesti u pitanje njegov autoritet, te sa njima osnovati novu stranku u okviru koje će moći zadovoljiti svoje liderske ambicije. U borbu protiv SDA je ušao sa istim onim strankama koje je ranije optuživao za izdaju BiH i Bošnjaka, a sada i sa istim onim Čamparom čiju je smjenu zahtijevao.

Baš kao što je Konaković nakon 15 godina u SDA, nakon što je bio kandidat te stranke za načelnika, šef Kluba i premijer, iznenada spoznao da je SDA u tom periodu, kako danas tvrdi, odgovorna za sve negativnosti u BiH, isto tako je i Čampara naprasno doživio prosvjetljenje.

- U stranci koja je sama sebi svrha i koja nije tu za narod, ja sebe već odavno ne pronalazim. U SDA se uvijek nešto da završit – komentar je Aljoše Čampare na izbacivanje iz te stranke.

Vrlo je zanimljivo da se SDA počela "otuđivati od naroda" i da se Čampara prestao "pronalaziti u njoj" onda kada je kao federalni ministar unutrašnjih poslova smješten na listu za Skupštinu KS i to na četvrto mjesto, što baš nije bilo usklađeno sa njegovim ambicijama. U međuvremenu je njegovo ime izostavljeno iz kadrovske križaljke na državnom nivou, a izbor nove rukovodeće strukture Kantonalnog odbora SDA Sarajevo nije nagovještavao bolji tretman ni za Opće izbore 2022. godine ili postizborno kadroviranje. Takav razvoj događaja pomogao je Čampari da spozna manjkavosti stranke sa čijom je članskom karticom u proteklih više od deset godina mijenjao pozicije u institucijama vlasti.

Konaković, Čampara i još nekoliko bivših SDA-ovaca će, ovaj put upakovani u "građansku alternativu", još jednom pokušati smijeniti vlast predvođenu matičnom strankom i promijeniti sistem čiji su itekako važan kotačić bili u proteklih petnaestak godina. Njihova liderska uloga u tom procesu, te trenutni zvjezdani status među glasačima sa lijeve strane ideološkog spektra, nije udarac SDA-u koliko je šamar strankama koje se deklariraju kao "ljevičarske" ili "građanske", a o čijem radu u proteklim godinama najbolje svjedoči činjenica da im naklonost glasača otimaju reciklirani kadrovi SDA.

I za kraj, podsjećanje šta je dvojac govorio o SDA, njihovim vlastitim riječima:

Čampara: SDA je državotvorna stranka. Bila u vlasti ili u opoziciji, SDA se ponaša jednako odgovorno, stavljajući uvijek državne ispred partijskih interesa. SDA nikada nije bježala od odgovornosti, nije se skrivala iza drugih, nije se rukovodila sebičnim, stranačkim interesima. I zato SDA uvijek pobjeđuje, ljudi naprosto prepoznaju našu snagu, odvažnost i odgovornost (Stav, intervju "Konaković je opsjenar - puno melje, malo žita daje", novembar 2018.)

Konaković: To ipak pogledajte...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.